Дипломатско-конзуларна мрежа не ради добро и то треба поправити

03.04.2018 Актуелно

 

„Често смо били свједоци кардиналних политичких грешака које су починили амбасадори БиХ у свијету, што се посебно односи на Мирсаду Чолаковић у Холандији и Мустафу Мујезиновића у Руској Федерацији, као и неких конзула у Њемачкој… То су само неки од појединачних случајева гдје су амбасадори излазили из оквира спољне политике БиХ“, нагласио је Кошарац. 

Према његовим ријечима, посебан проблем представљали су амбасадори и друго особље у дипломатско-конзуларној мрежи који су по свијету износили неистине о Републици Српској, слијепо слиједећи своје политичке менторе. 

„То довољно потврђује да морамо бити још опрезнији када је у питању дипломатско-конзуларна мрежа БиХ у свијету. С друге стране, не смијемо заборавити да је Стратегија вођења спољне полиитке БиХ донесена на нама неприхватљив начин, јер /српски члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић није консултовао институције Републике Српске, због чега смо итекако забринути“, нагласио је Кошарац. 

Савим је видљиво, упозорава он, да „одређени чланови Предсједништва БиХ, који више неће бити у том тијелу, првенствено Бакир Изетбеговић, сада покушава да користећи Иванићеву сервилност, лијеност и попустљивост изврше одређене ротације и замијене поједине амбасадоре њему оданим људима, који би требало да проводе искључиво бошњачку политику, занемарујући интересе друга два народа“. 

Према његовим ријечима, и Иванић се слично понаша као и Изетбеговић, јер је, како каже, већ сада свјестан свог неуспјеха на предстојећим општим изборима. 

„По окончању избора и по имплементацији изборних резултата, ми ћемо са посебном пажњом приступити именовањима у ДКП мрежи БиХ у свијету. Ново Предсједништво БиХ о томе ће водити много више рачуна, уважавајући ставове и принципе институција Републике Српске, а не да се наше институције заобилазе као што је био случај у овом мандату“, поручио је Кошарац. 

Чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић ужурбано врше кадровске припреме и прераспоређују страначке амбасадоре на нове дестинације, дајући им нове трогодишње мандате, сазнаје портал „ИнфоРадар“. 

Преме сазнањима овог портала, већ извјесно вријеме трају консултације и договори у вези са кадровским прерасподјелама, будући да ниједан од чланова Предсједништва БиХ није сигуран у резултате предстојећих општих избора у БиХ. 

„Другим ријечима, ни Човић ни Иванић, а поготово Изетбеговић /који се по закону више не може кандидивати на ову позицију/ нису сигурни како ће проћи у октобру те се с тим у вези ових дана дешава несвакидашњи процес када су у питању дипломатија и спољни послови“, наводи се у тексту.

Архива