Додик: Неће бити одржана вјежба НАТО-а на Мањачи

03.04.2018 Актуелно

„Не можемо да вјерујемо обећањима која кажу: ето нећемо да користимо осиромашени уранијум, јер сви знамо, и људи који то прате знају, да америчким авионима, поготово борбеним, када слете на неку територију, не може нико од локалних лица прићи, нити може шта да контролише, нити да утиче“, рекао је Додик.

На заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем, одговарајући на питање новинара зашто се противи вјежби на Мањачи, он је рекао да су се власти и јавност Републике Српске успротивили вјежби након информације да ће бити кориштени авиони „А-10“, који искључиво користе муницију са осиромашеним уранијумом.

Додик је указао да у Републици Српској, која као и Србија „добро зна шта је осиромашени уранијум“ усљед НАТО бомбардовања, немају разлога да вјерују тврдњама Алијансе да та муниција неће бити кориштена.

„Зашто би ми то вјеровали? Није први пут да су нас Американци преварили! Према томе, немам разлога да вјерујем у то. Јавност у Републици Српској је против такве вјежбе и та вјежба неће бити одржана“, поручио је Додик.

Он је рекао да Бањалука сматра да је то „непотребна вјежба, мимо интереса Републике Српске и становника који живе на простору Бањалуке и Српске“ и поручио да НАТО може да вјежба на неком другом мјесту.

„Нек вјежбају на неком другом мјесту. Ми немамо ништа против тога. Зашто да вјежбају код нас? Ми немамо повјерења у НАТО, јер нас је бомбардовао. Хоћемо да сарађујемо само на транспарентним питањима ако је могуће и морамо да будемо потпуно увјерени да је то потпуно исправно“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска донијела одлуку о војној неутралности и да у том погледу прати одлуке Србије.

Додик каже да треба поштовати одлуку Српске о војној неутралности, као и у погледу војних вјежби на Мањачи.

„Не кријемо се иза намјере да не дозволимо било какву интеграцију БиХ у војни савез у којем није Србија. У том погледу имамо и одговорност за нашу одлуку – то је дио нашег интереса и јасно је да је било какав пут ка НАТО-у противан одлукама Народне скупштине Републике Српске. Ми само хоћемо да се поштују наше одлуке“, рекао је Додик.

Он је навео да нико није рекао да не треба да се сарађује са НАТО-ом, јер БиХ је у програму Партнерство за мир, међутим НАТО не само да је бомбардовао српски народ и војску у Српској и Србији, него се показао и као потпуно навијачки настројен према другој страни у БиХ.

Додик је навео да је НАТО у политичким процесима у вези са статусом имовине био на страни централизације војне имовине на нивоу БиХ и потпуно непотребно, на захтјев бошњачке стране из Сарајева, то је уврстио као свој врхунски принцип, тврдећи да то мора да се уради како би се могли даље кретати ка НАТО-у.

„Покушали смо да разговарамо на ту тему и ти разговори трајали су седам-осам година, а сада одбијамо било какву могућност да се наша имовина пренесе на ниво заједничких институција БиХ и сматрамо да би то био разлог за кретање ка НАТО-у“, рекао је Додик.

Архива