Додик и Вучић отворили Конзуларну канцеларију Србије

10.04.2018 Актуелно
 
Делегације Србије и Српске отвориле су Конзуларну канцеларију Генералног конзулата Републике Србије. Обишли су и Саборни храм Светог Преображења Господњег. 
 
Додик, Вучић, Цвијановић и Петровић претходно су посјетили локацију у требињском насељу Горица у којем се гради вртић „Србија“, чију градњу финансира Србија са око милион марака.
 
Вучић, који је први пут у званичној посјети Требињу, истакао је да је ово само један од пројеката који Србија финансира на подручју Херцеговине. Додао је да му је посебно драго што је Србија уложила средства у изградњу модерног вртића капацитета 80 дјеце.
 
Вучић је нагласио да је пресрећан што се данас налази у Требињу, једном од најљепших градова Српске, те да је пријатно изненађен великим бројем дјеце која су га дочекала узвицима „Србија“ и заставама Србије и Српске.
 
Он је најавио да ће Србија финансирати и завршетак изградње пута Тјентиште – Фоча са око 20 милиона КМ, изградњу вјерског-духовног центра у Мркоњићима у Поповом пољу, родном мјесту Светог Василија Острошког са 800.000 КМ, те реконструкцију Старог града у Требињу, као и помоћи изградњу водовода у селу Бајци у општини Билећа.
 
– Желимо да дамо допринос развоју Херцеговине и цијеле Републике Српске и то ћемо чинити и убудуће. Поносни смо што смо урадили нешто добро за грађане Републике Српске који су увијек били уз Србију, вољели је и помагали када је требало – нагласио је Вучић и подсјетио да ће Србија на подручју Херцеговине уложити више милиона КМ у различите пројекте.
 
Вучић је захвалио Додику, Цвијановићевој и Петровићу што воде бригу о свом народу и развоју Републике Српске.
 
– Додик се бори свом снагом за свој народ и за Републику Српску – нагласио је Вучић, додавши да је у сталној комуникацији са предсједником Српске који му је и представио пројекте које је Србија прихватила да финансира.
 
Он је рекао да Србија и Српска морају заједно да се боре да сачувају свој народ и обезбиједе његов опстанак на вишевјековним огњиштима.
 
Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да посјета предсједника Србије Требињу говори о његовој опредијељености да помогне становницима Херцеговине и Српске.
 
Он је захвалио Вучићу и Влади Србије на досадашњим улагањима, као и најављеним пројектима који ће још јаче повезати Србију и Српску.
 
– Ово је прва транша помоћи, а недавно смо договорили и пројекте друге транше. Помоћ Србије, која највише у региону промовише мир и стабилност, за нас је врло значајна – истакао је предсједник Српске, наводећи да ће захваљујући овим средствима бити реализовани значајни пројекти на подручју Републике.
 
Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је задовољство данас дочекати највише званице Српске и Србије на локацији гдје би за мјесец дана требало да буде изграђен вртић.
 
– Они долазе са дјелима а не са причама. За Требиње и његово становништво ово је веома значајна инвестиција, јер ће бити изграђен вртић у највећем требињском насељу Горица – истакао је Петровић.
 
Он је изразио захвалност руководству Српске и Србије што чине све да повежу Српску и Србију и да помогну Херцеговини.

Архива