Додик: Градити што већи аутономни статус за Српску

30.04.2018 Актуелно

 

„Свака друга прича – о Дејтону два, Дејтону шест, довела би до распада БиХ“, нагласио је Додик.

Он је за „Српски телеграф“ рекао да за Републику Српску разумијевања има предсједник Србије Александар Вучић на којем су, како је оцијенио, велика одговорност и велики притисци.

„На њему /Вучићу/ је велика одговорност и велики су притисци. На мени је, пак, да у немогућим условима браним идеју и опстанак Републике Српске“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске потврдио је да неће путовати на инаугурацију предсједника Русије Владимира Путина у Москву, која се одржава 7. маја у Москви, наводећи да је дан раније Ђурђевдан – његова крсна слава.

„Моја слава је Ђурђевдан, ту сам, као сваки добар домаћин и Србин, остаћу овдје“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је у политику ушао због кошарке, коју је играо у младости, јер је „због свега што је тада видио“ било неминовно да се ангажује у друштвеном раду, те нагласио да је поносан што је био члан Савеза комуниста.

Он је навео да му је најтежи моменат у каријери био када му је, због одбијања беспоговорне послушности, некадашњи предсједник СР Југославије Слободан Милошевић, скоро двије године забранио улазак у Србију.

„Посљедњи сусрет имали смо у Вили `Мир`, која је касније бомбардована. Тражио је да поднесем оставку на мјесто премијера. Одбио сам. Мјесец и по дана касније забранио ми је улазак у Србију“, рекао је Додик.

Он је навео да је, осим Фрање Туђмана, познавао све челнике националистичких странака које су вријеме распада Југославије имале доминантну улогу, а најнегативније је оцијенио лидера СДА Алију Изетбеговића, за којег је рекао да је био „загрижени исламиста“ који је изазвао рат у БиХ.

Према његовим ријечима, Изетбеговић је био „лихвар који је свима покушавао да се додвори, а у суштини је био веома загрижени исламиста“.

„Његова кључна реченица да ће жртвовати мир за БиХ довела је народе у рат у којем је изгинуло 94.000 људи свих народа и народности“, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је истакао да му је генерал Ратко Младић „дјеловао одлучно, генералски и јуначки“ када га је упознао 12. маја 1992. године, приликом усвајања закона о формирању Војске Републике Српске.

Говорећи о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, Додик је нагласио да поштује то што је Караџић занемарио лични комодитет зарад идеје о томе да „морамо да останемо уз свој народ, али да морамо да останемо људи“.

„Мислим да сам ја то успио“, каже Додик.

Он је додао да се никада није лично упознао са Жељком Ражнатовићем Арканом, а да су криминалци из „`земунског клана` хтјели да га смакну и нешто покушавали“.

„Међународна заједница ме је 1999. обавијестила да су се у Бањалуци појавила двојица снајпериста са задатком да ме убију. Појачали смо безбједност и то је све“, рекао је Додик, наводећи да и сада има пријетњи „са свих страна“.

Архива