Српска неће прихватити ниједну одлуку високог представника у БиХ

10.03.2018 Актуелно

 

„Овде су странци мешетари. Високи представник не може ништа да наметне“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је истакао да никада није било озбиљне приче о томе и да се то неће прихватити, те да мора да престане да се то ради.

„Ово је исти сценарио који смо гледали претходних 20 година. Бошњаци хоће нешто да проведу, онда се разгаламе пред изборе, увучемо се у цајтнот, а онда се тражи високи представник да нешто наметне“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако БиХ не може да функционише онда треба да се „сједне“ и види како се разићи или се договорити како ће функционисати.

„Прошло је вријеме наметања. Ми одбацујемо било какво наметнуто рјешење“, поручио је Додик.

Он је поновио да у БиХ ништа не функционише осим Републике Српске, „свиђало се то неком или не“.

„Могу да вам причам о томе да су заједничке институције накарадне, да ништа не одрађују, да је тамо неколико појединаца који остварују само своје интересе, да се распала већина, да се распада још више, да се потпуно урушава, да се не доносе одлуке, које су потребне“, рекао је Додик.

Он је навео да високи представник, који прима 24.000 евра плату, мора да пише негативне извјештаје по свијету да би оправдао ту своју плату, али да то Републику Српску не занима.

Додик је напоменуо да је Република Српска у прва два мјесеца на ставци изворних прихода буџета и изворних прихода фондова имала 70 милиона веће приходе.

Он је навео да Републику Српску није успјела да уништи ни политика коју је „водио тзв. Савез за промјене, који очигледно не постоји, јер не може ни да се састане“ с обзиром на то да су двије године блокирали 710 милиона средстава по разних пројектима који је требало да иду у Српску.

Додик је нагласио да Република Српска у том погледу функцинише и да нема намјеру ни на политичком плану да враћа старе праксе причом о наметању.

„Инцко једног дана каже да размишља о томе, а онда оде у Брисел, па му неко каже да не може то да уради, онда он каже да неће. Питање је само кад лаже, тад кад осокољен у Сарајево Бошњацима то ради или кад оде у Брисел и кад кажу `престани да то више чиниш`. Сад не знам кад лаже, а лаже сигурно једно“, каже Додик.

Он је навео и да је неприхватљив приједлог измјена Изборног закона СДП-а, јер је ријеч о корекцијама које нису цјеловито рјешење, те да ће СНСД у Дому народа парламента БиХ тражити већину да такав приједлог буде одбачен. „Мислим да имамо ту већину“, закључио је Додик.

Архива