Цвијановић: Вјерујем у истрајност коалиције

10.03.2018 Актуелно

 

Подсјетивши да је предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао да ће ова странка имати кандидате за обје појединачне позиције, Цвијановићева је за „ЕуроБлиц“ навела да ће услиједити и преговори са коалиционим партнерима, те да је сигурна да ће то бити јединствен кандидат.

На питање да ли би лично прихватила кандидатуру за предсједника Републике, Цвијановићева је рекла да када је ријеч о кандидатури ствари посматра тако да ту нема „личног“ и шта неко жели или не, већ постоје процјене и политике којих се држите.

„Ако сте неко ко је предан и одан члан странке и разумијете шта је политичи циљ, онда се тамо дефинишу ствари и утврди ко су носиоци одређених послова. Никада нисам ни овај посао доживљавала да ли се то мени свиђа или не. Играм тимски и никада нисам играла само своју утакмицу. Увијек ће ми бити драго да се тимски дух задржи и у СНСД јер је он и те како препознатљив, а ја сам дио тима“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ће кандидат бити онај кога саопшти СНСД, а то ће бити засновано на ономе што је процјена партије. „Услиједиће и преговори са коалиционим партнерима и сигурна сам да ће бити јединствен кандидат“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да прича о кандидатурама није завршена ни када је ријеч о опозиционом блоку, зато што, како каже, постоје многи који лобирају да се многе ствари испретурају.

„Осим тога имате и један неред у оквиру опозиције. Једни би да одмах имају обећање за мјесто премијера, иако знају да им изборни резултат ту позицију неће донијети, али рачунају да ће на тај начин лакше привући гласаче и вратити одметнуте чланове. Други опет мисле како и они имају кадар за такву позицију или да онај трећи нешто не заслужује, а у оквиру трећег многи мисле да нису добро послагали карте“, рекла је Цвијановићева, додавши да у опозиционом блоку постоји неред, иако глуме да је све у најбољем реду.

На питање колико су Вукота Говедарица и Младен Иванић јаки противкандидати, Цвијановићева је оцијенила да је Говедарица „превише необавијештен и о процесима у његовој странци, а и уопште у друштву да би га неко узимао превише озбиљно“.

„Што се тиче Иванића, ту је наметнута вјештачка теза о његовој политичкој снази или способности, која је без упоришта. Иванић никада своју снагу као политичар није црпио из своје политичке партије, јер његова партија никада није, нити ће пребацити десет одсто подршке. Он је своју политичку снагу црпио од неких других, првенствено СДС-а, који се сада осипа. За разлику од тога, предсједник Додик своју политичку снагу црпи првенствено из своје партије, а онда, кроз партнерство у оквиру наше коалиције, рачуна и на коалициону снагу“, нагласила је потпредсједник СНСД-а.

На питање да ли ће се Борислав Бојић, који је недавно напустио СДС, приклонити СНСД-у или ДНС-у, Цвијановићева је рекла да је то његова аутономна одлука, те да је важније то да из СДС, који је представљао највећи ресурс у оквиру опозиције, људи одлазе.

„Одлазе препознатљиви људи који су били идентификовани са СДС-ом. Дошли су у ситуацију да су их напустили скоро сви носиоци посланичких листа, а имате и огромно осипање на терену“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да постоји доста људи који су дуго година чланови СДС-а, а сада су обесхрабрени њиховом сарајевском политиком.

„Оно што се дешава у СДС је резултат унутрашњег незадовољства. Изгубили су своју снагу, изгубили идентификацију, дјелују дезоријентисано и неартикулисано. Тамо има много људи који су заинтересовани да пређу у СНСД. То нису само звучна имена, као што је име Бојића, који је идентификација СДС-а, већ људи на терену који се осјећају преварено, јер су изиграна њихова политичка очекивања“, нагласила је Цвијановићева.

Архива