Цвијановић – Радојичић: Санација Банског двора стратешки пројекат

30.03.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је изразила задовољство почетком санације Банског двора, јер је, навела је, ријеч о стратешки важном и захтјевном пројекту, како у финансијском смислу, тако и у смислу компленте обнове и реконструкције.

„Санација крова је прва фаза укупне санације Банског двора. Влада је заистересована да се овај пројекат заврши до краја, јер је Бањалука, осим административног, политичког, привредног, финансијског и културни центар Републике Српске, а ово је једно од њених најважнијих обиљежја“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, видљиво је колико се напора улаже да Бански двор не буде само грађевина, него центар културних дешавања, због чега је сасвим природно да је Влада обезбиједила средства за овај пројекат.

„Овдје нећемо стати. Има много пројеката које смо започели у Бањалуци. Задовољна сам чињеницом да смо све што је договорено са градоначелником Радојичићем од почетка његовог мандата убрзано реализовали и оно што ме посебно радује је да ћемо ући у нови круг обнове школских објеката“, нагласила је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће први пројекат бити доградња основне школе на Старчевици, за шта ће бити издвојено до 1,5 милиона КМ.

„То је један од приоритета с обзиром на потребе и број ђака. Новац постоји, почетак радова зависи од завршетка пројекта, а наша жеља је да објекат буде спреман за кориштење до краја августа“, навела је премијер Српске.

Паралелно са доградњом школе на Старчевици, истакла је Цвијановићева, планирана су улагања и у друге објекте основних и средњих школа, за шта је одређена средства већ обезбиједио и град Бањалука.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да данас почиње прва фаза обнове Банског двора, обнова крова, за коју је спроведена јавна набавка и која је повјерена фирми из Београда.

„Рок за завршетак прве фазе је три мјесеца. Истовремено се ради ревизија пројекта за другу фазу обнове која подразумијева спољашње уређење, столарију, фасаде, балконе, фризове, кипове и амбијенталну расвјету. Ревизују ради Архитектонско-грађевински факултет у Бањалуци који је радио претходни пројекат 2004. године“, објаснио је Радојичић.

Он је додао да би завршетак ревизије могао бити до краја идућег мјесеца, када ће моћи да се расписују наредни тендер и изабере извођач радова за сљедећу фазу обнове Банског двора.

„Влада је обезбиједила 2,5 милиона КМ за више фаза. Наш амбициони циљ је да се ове године далеко одмакне и са другом фазом, а истовремено ћемо планирати наставак паркића који представља природну цјелину са Банским двором“, рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је Бански двор епицентар културних догађаја, те да о његовом квалитету довољно говори чињеница да је Скупштина града једногласно усвојила извјештај о раду ове установе за прошлу годину и план рада за ову годину.

Архива