СзП и Изетбеговић траже варијанту да спријече побједу СНСД-а

03.02.2018 Актуелно

Додик је оцијенио да је Савез за промјене „издао Републику Српску у Сарајеву и подредио се политичким захтјевима Изетбеговића“, те да то људи у Српској знају.

„Њихова политика је издајничка и неће никада проћи код српског народа. То је озбиљан разлог зашто ћу ја имати велику подршку на изборима“, рекао је Додик синоћ за сарајевску Фејс телевизију.

Додик тврди да је прије неколико дана на састанку у Амбасади САД у БиХ разговарано о изборима и да је америчка концепција је да функционер СДС Мирко Шаровић буде кандидат за члана Предсједништва БиХ, јер има шансу пошто би добио бошњачке гласове, а да почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић буде кандидат за предсједника Српске.

Он наводи да је у Амбасади САД у БиХ одржан и састанак о томе ко ће бити главни тужилац у БиХ и да Американци имају своје кандидате.

Додик каже да дјелује као озбиљна варијанта да буде изабран неки тужилац који би покренуо истрагу против њега, не у функцији забране учешћа на изборима, него умањења изборног резултата њега и СНСД-а.

„Американци су утицали и на избор предсједника Суда БиХ и на много шта друго. Они се свакодневно петљају у избор било чега на нивоу БиХ“, нагласио је Додик.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, Додик је навео да Република Српска и СНСД неће одустати од директног избора члана Предсједништва БиХ из Српске, што не значи да се у Федерацији БиХ не могу договорити да тај избор буде индиректан у парламенту.

„Постоји општи консензус власти и опозиције да се бира `један` из Српске и да је то у функцији реализације онога што се зове Европски суд и одлука у случају `Сејдић-Финци`. У Српској је већ раније постигнут консензус о томе да остајемо при директном избору, али да смо спремни да разговарамо о томе да умјесто ријечи Србин буде `један`. Многи правници су рекли да је то у реду“, рекао је Додик.

Он је навео да се поставља питање зашто би се одустајало од тога да Република Српска бира Србина. „Покушаћу да окупим све политичке факторе у Републици Српској када дође вријеме одлучивања о томе и да појачамо садашња рјешења да Српска бира Србина за члана Предсједништва БиХ“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да неће да моделира Изборни закон са представницима међународне заједнице јер мисли да они немају шта да траже у изборном систему БиХ. „Изборни закон треба да буде власништо свих у БиХ и ако се ту уплету странци, онда ту нема БиХ“, каже Додик.

Коментаришући санкције САД, Додик, који је и предсједник Републике Српске, нагласио је да је против БиХ у којој странци могу да одређују некоме да ли може да буде кандидат за неку функцију.

„Америчке санкције могу да `разгале душу` неким мојим противницима, али практично оне не значе много. Ја их молим да ми не скидају санкције. Да ми сад скину санкције, па кажу Додик се продао?! Ја се не продајем, нити предајем. Када се предате, онда издајете идеју“, каже Додик.

Он је навео да није никада доживио да се Руси мијешају у унутрашња питања БиХ, као што то не чине ни Кинези, али да је срео многе са Запада који су то чинили.

Додик је оцијенио да би, да нема Русије, у БиХ било много више проблема због ароганције Запада који намеће рјешења.

Када је ријеч о тврдњама да у Српској наводно постоје паравојне формације, Додик је поновио да то није тачно и да Српска развија своју полицију. „Ми улажемо знатна средства у опремање и оспособљавање наше полиције, како би остварила своју уставну и законску функцију“, рекао је Додик.

Архива