Савремене генерације Хравата да признају геноцид НДХ над Србима

04.02.2018 Актуелно

Говорећи на обиљежавању дана страдања Срба од усташког покоља у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и Руднику Раковац 1942. године, Додик је поручио да је комунизам удаљио Србе од српских жртава.

„Обилазим многа стратишта и видим да на многима пише да су то жртве фашистичког терора, а 99 одсто су били Срби. Морамо из свих наших уџбеника и званичних обраћања да избацимо ријечи ‘жртве фашистичког терора’, јер се радило о убиствима Срба од усташке државе, која је формирана управо да би то урадила“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Срби су склони да због овог или оног разлога ћуте и не кажу да су их побили од Јадовна, Пага, преко Јасеновца, Дракулића, до силних стратишта у Херцеговини, Пребиловаца и многих других.

„Данашњи дан је страшан дан за српски народ на овим просторима. Долазећи овамо увијек ме обузме туга, не дозволи ми да могу било шта смислено да говорим о дану када би сви требали само да ћутимо, али и у дану када би требало да се побунимо и да се завјетујемо да никада нећемо заборавити. Само тако можемо да објаснимо данашњи живот, оно како живимо и како ћемо живјети у будућности“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио данас и на честе изјаве странаца који кажу „пустите прошлост гледајте у будућност“.

„Хоће да нам поново подвале да заборавимо како смо страдали, да би се поново припремила амбијент и услови да нам се то деси“, упозорио је Додик.

Предсједник Српске је упитао како је могуће поднијети чињеницу да неко у једном дану убије 551 дијете и нагласио да се не може наћи ниједно слично мјесто гдје је било која српска војска учинила овако нешто на простору бивше Југославије.

„Зато су покушали да изједначе усташе и четнике и многа шта друго. Не браним злочине које су четници починили, било је и злочина које су чинили партизани, али комунистички режим је веома свјесно ишао за тим да изједначи сваку жртву и да каже да су то жртве фашистичког терора“, истакао је Додик.

Додик је упитао и како је могуће да за само 60 дана усташе побију 35.000 људи у Јадовну, 35.000 Срба довезених са свих простора НДХ.

„Не смијемо заборавити, а ни опростити без обзира што нас наша света црква позива на опроштај. Нема опроштаја за овако нешто. Не могу да поднесем да је неко могао да побије 551 дијете овдје у једном дану и да се не умори“, рекао је Додик.

Он је додао да су Срби одувијек тражили слободу и њој тежили, те да је данашња Република Српска гаранција те слободе.

„Да није Републике Српске вјероватно се овдје не би ни окупљали. Република Српска је гаранција да се ово неће заборавити. Наша политика се заснива на томе да обезбиједимо нашу сигурност и ја вас увјеравам да је Република Српска сигурна и да може да обезбиједи мир и стабилност и гаранцију свима да ћемо овдје живјети мирно и да се никад неће десити покољи какав је овај“, поручио је предсједник Српске.

Додик је нагласио да ни 1942. године не би било покоља да је била српска држава на овим просторима, због чега је Република Српска слобода, коју је српски народ увијек желио и коју је дијелио са другима.

„Кунем се себи да никада нећу поменути имена тих злочинаца, јер им на тај начин продужавамо живот. Нека се зову сотоне, али не могу се звати људским именом и презименом“, констатовао је Додик.

Напомињући да Републици Српској недостаје још бољи и удобнији живот, више посла, да се спријечи одлазак младих, Додик је нагласио да, ипак, све то не смета да се Република воли.

Стога је, каже он, потребно да се сви окупимо око тога, без великих подјела, јер Српска данас није подијељена, већ је јединствена.

„Република Српска је сигурна гаранција и за Србе и за све друге вјере који желе овдје да живе. Њихов однос према Републици Српској ће бити мјера нашег односа према њима“, поручио је Додик.

Архива