Подршка иницијативи организовања патриотског блока у Српској

23.02.2018 Актуелно

 

Додик је поручио да је веома јасно да је на сцени борба за позиције Републике Српске, те да кроз то треба изразити патриотизам.

„Савез за промјене је на много мјеста доказао своју издајничку и ‘босанску’ оријентацију“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног комитета странка.

Лидер СНСД-а је нагласио да је Извршни комитет потврдио да ће кандидати за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Стрпске бити из СНСД-а, те да су сви општински одбори подржали његову кандидатуру за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Говорећи о предстојећим општим изборима, Додик је рекао да је ова странка усвојила основне циљеве кампање, а то је побједа 50 одсто плус један глас.

„Морамо да добијемо гласове у избору за члана Предсједништва БиХ, предсједника Републике Српске, за Народну скупштину, Представнички дом парламента БиХ и за кантоне и скупштину Федерацију БиХ“, нагласио је Додик.

Када је ријеч о Федерацији БиХ, Додик је додао да СНСД жели да дође до директног мандата, како би се ријешило питање попуна Дома народа федералног парламента.

„Што се тиче нашег циља у вези са Представничким домом парламента БиХ то је десет посланика заједно са коалиционим партнерима. Уколико постигнемо договор са другим политичким партијама, правићемо заједничку листу за Представнички дом. Десет посланика је важно јер су они одлучујући фактор за било коју одлуку у парламенту БиХ“, нагласио је Додик.

Он је навео да СНСД у парламенту Српске јуриша на 50 одсто плус један глас, што је 41 плус један посланик, за што је потребно 300.000 гласова.

„Данас смо кроз план директних задужења општинским организацијама утврдили колико сваки општински одбор мора да обезбиједи гласова и кренули смо на освајање тог броја“, рекао је Додик.

Што се тиче Предсједништва БиХ, Додик је навео да СНСД треба да обезбиједи 380.000 гласова, а за предсједника Републике Српске 360.000 гласова. Он је изразио увјерење да је то могуће, јер је ова странка толико гласова освојила на претходним изборима.

„СНСД је директно или са коалиционим партнерима на власти у 47 општина од укупно 63 општине. Кад томе додате и општине у Федерацији видите да за то постоји потенцијал“, нагласио је Додик.

Извршни комитет СНСД усвојио је диманички план активности до избора ове године, гдје је предвиђено низ рокова за дијалог у партији.

„Усвојили смо упутство за регистарцију и гласање путем поште, што у Републици Српској није рађено. Сада СНСД покушава да анимира представнике дијаспоре да се укључе у гласање, а да би се то десило морају се прво пријавити“, објаснио је Додик.

На сједници је оцијењено да је све испод 50 одсто освојених гласова неуспјех за СНСД

„Очекујемо најбоље резултате које смо икад имали на изборима имајући у виду да опозиција дјелује на ‘босанској’ платформи и односи се издајнички према потребама и циљевима у Републици Српској. Очекујемо да ће народ препознати такве политике и да ће бити веома јасно за кога ће гласати“, нагласио је Додик.

На сједници Извршног комитета СНСД-а формиран је Изборни штаб на чијем челу је лидер странке Милорад Додик.

Извршни комитет изабрао је Радована Ковачевића за портпарола СНСД-а.

Сједници су присуствовали сви чланови комитета, међу којима су потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић, Никола Шпирић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић, Марко Видаковић, генерални секретар странке Лука Петровић, предсједник Актива жена Нада Тешановић, те предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић.

Архива