Ако у БиХ буде НАТО база, биће и руска

06.01.2018 Актуелно

 

„Било каква могућност да дође до неке, хипотетички говорећи, базе НАТО-а подразумијевала би да би било општеприхваћено да буде и база Руса, ако су они за то заинтересовани. Али, мислим да, у том погледу, нема одлуке и да је немогуће да се то деси“, рекао је Додик за „Спутњик“.

Он је поручио да је лоцирање НАТО базе у Брчком немогуће, јер би сагласност за то морала дати Република Српска која то неће учинити зато што њом не управљају странци за разлику од других дијелова БиХ гдје имају доминантну улогу.

Говорећи о најављеном усвајању заједничке декларације о опстанку Срба, Додик је оцијенио да приче да овај документ представља „Меморандум два“ пласирају противници српског народа.

„На тој платформи направљен је оркестрирани напад на Србе на бази непостојећег меморандума који никад није формализован и на бази тога су многи правдали своје сецесије, као што је Словенија, Хрватска, муслимани у БиХ а да тај документ никада није био формално усвојен, нити постоји“, рекао је Додик.

Он је истакао да на том документу раде озбиљни, референтни представници науке и јавног живота, те изразио увјерење да у скупштинама Србије и Републике Српске постоји већина која ће декларацију усвојити до средине фебруара.

„Воли бих да сви буду `за`, али они који неће, сами себе искључују“, рекао је Додик.

Поводом изјаве америчког званичника Хојта Јиа да „Дејтон 2“ неће бити потребан, али да БиХ треба да се фокусира на приоритете у вези са приближавањем ЕУ, Додик каже да је „то што је БиХ заглављена у немогућности да преживи јесте дио политике који је спроводила администрација чији је представник Хојт Ји“.

Он је рекао да је Ји злонамјеран, усмјерен против српског народа и Републике Српске и назвао га мешетаром и припадником старе администрације који „вјероватно због несређености прилика у Вашингтону још сједи ту гдје сједи“.

„Он је за мене периферан лик – тек је неки трећи замјеник, не знам ни ја чега, и осјећам се веома угодно што не комуницирам с њим“, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске поновио је да Српска подржава политику Србије по питању Косова и Метохије и да ће увијек подржавати став званичног Београда.

Додик је указао да су исти они странци који су покушали да направе од Косова и Метохије неку посебну ситуацију, гурнули Републику Српску у „имагинацију која се зове БиХ“, која не даје резултате и само је „вјежбалиште“ за странце за наредне мисије да уче како се наводно праве државе“.

Он сматра да је актуелна власт у Србији суверено владала питањем у вези са Косовом у смислу исказивања своје воље о томе шта јесте, а шта није Косово.

Додик је оцијенио да сви полако постају свјесни да су кршење међународног права и Дејтонског споразума најчешће мотивисали странци.

„Што се тиче цртања карата, ја сам то учинио на једно хипотетичко питање. Мислим да бих сада био мало прецизнији али, хипотетички гледано, и даље мислим на исти начин“, рекао је Додик.

Архива