Српска ће издвојити 250.000 евра за Храм Светог Саве на Врачару

24.01.2018 Актуелно

 

„Ово ће бити наш скромни допринос да помогнемо да Храм Светог Саве буде завршен и да будемо уграђени као они који су заиста посвећени нашој Цркви и вјери“, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да Република Српска зна да се српски идентитет најснажније освјетљава кроз Српску православну цркву /СПЦ/.

„Ми у то вјерујемо и на то смо поносни. Наш идентитет градимо и разумијемо да он јесте и писмо и језик, а исто тако наша вјера и крсна слава коју слави свако српско домаћинство, гдје год се налази у Српској, матици Србији и широм свијета“, рекао је Додик.

Он је навео да ће сарадња Српске са Храмом Светог Саве бити настављена низом заједничких активности.

Предсједник Српске рекао је да је посјетио Храм Светог Саве како би се упознао о току радова и са свештенством договорио сарадњу.

Додик је изразио задовољство што су обезбијеђени сви предуслови да овај храм буде завршен и што се радови одвијају у складу са планом.

„Ово је најзначајнији објекат наше Цркве и понос свих Срба гдје год живе“, рекао је Додик.

Отац Стефан је изразио задовољство што је предсједник Српске посјетио Храм, наводећи да Додиков долазак много значи.

Старјешина Храма Светог Саве напоменуо је да ће сви радови на Храму бити завршени наредне године, када ће бити обиљежено 800 година од самосталности СПЦ.

„Јако је битно да ће Храм бити завршен, а још нам је битније и драже да нам у госте долазе важне личности српског народа, како што је председник Републике Српске“, каже отац Стефан.

Отац Стефан је честитао Додику и славу Републике Српске.

„Када председник Српске слави славу Републике Српске, знамо да је то онда прави председник и знамо да такав председник може да иде само путем који Свети Сава води. Свети Сава је водио путем мира, братства, слоге, љубави и свега онога што је најсветије сваком човеку“, рекао је отац Стефан.

Отац Стефан је напоменуо да је Свети Сава оснивач свега онога што је српско и најбоља личност српског народа, као и да је установио крсну славу.

„Сви знамо да је прослава славе нешто најдраже и најбоље што можемо да понудимо свима у окружењу, као и комшијама, пријатељима и гостима. Када славимо славу, ми тада отварамо кућу“, навео је отац Стефан.

Додика је јутрос, уз звуке црквених звона, дочекало старјешинство Храма Светог Саве. Предсједник Српске је посјетио крипту Храма, а потом је прислужио свијећу и посјетио Парохијски дом.

Храм Светог Саве на Врачару је један од главних споменика архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свијету. Изграђен је на мјесту спаљивања моштију Светог Саве од отоманских власти 1594. године.

Храм је пројектован крајем 19. вијека, изградња је почела тек 1935. године, али је била одгођена због Другог свјетског рата.

Подизање куполе завршено је 1989. године, Храм је званично отворен тек 2004. године, али унутрашње уређење још траје.

Радови на изградњи Храма Светог Саве требало би да буду завршени до 2019. године када ће бити обиљежено 800 година од оснивања прве српске архиепископије.

Архива