Америка покушава и даље да изгради БиХ као унитарну земљу

23.01.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да је то илузија, с обзиром да у БиХ живе три конститутивна народа, али да САД, ипак, то и даље наставља.

Он је за телевизију „Хепи“ подсјетио да је у БиХ велика концентрација оних који су спремни на индивидуалне терористичке акте, те подсјетио да је то утврђено прије десетак година, да је парламент БиХ утврдио информацију да у БиХ има 3.500 лица која су спремна да изврше индивидуални терористички чин, а на том списку није било ниједног Србина.

Према његовим ријечима, још је /Јошихиро Франс/ Фукујама писао да треба да покушају да се стварају државе нације, стварајући од свих у БиХ, једну нацију, једну државу, што је наравно било немогуће и да је та илузија да Американци могу све да савладају пала у БиХ.

Предсједник Српске нагласио је да БиХ данас територија, а не држава, да постоји Устав, да је јасно наглашено да је она састављена од два ентитета и чине је три конститутивна народа.

Додик је навео да унитарна БиХ политички одговара само Бошњацима који покривају само 23 одсто територије, а 75 одсто отпада на Републику Српску и онај дио који покривају Хрвати – 49 одсто Српска, када се додају и општине у Федерацији БиХ: Дрвар, Грахово, Гламоч, Петровац, то је сигурно неких око 60 одсто територије већински Срби.

„Она је састављена, све се саставља, нико не може једне друге одбацити. То хоће да се развали и да се направи да је БиХ изнад свега. У Уставу јасно пише и то не смијемо прихватити. Ми ту државу не волимо, једва смо пристали на Дејтон јер су нас покушали очистити са тих простора, БиХ је за нас морање, а не хтијење“, нагласио је предсједник Српске.

Додик је истакао да он није изабран да ћути, већ да иде за политиком народа.

Архива