Додик: Величанствено ћемо прославити Дан Републике – 9. јануар

05.01.2018 Актуелно

Он је нагласио да је Републике Српска политички одраз српског народа за слободом, додавши да Дан Републике не вријеђа никога, те да је Српска на покушаје да се празник забрани и укине реаговала јединствено.

„Та слобода је много пута била угрожена у разним државним облилицима, гдје су Срби масовно страдали, посебно за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/. У тој држави само у Јасеновцу је убијено више од 500.000 Срба, а ту су и логори у Старој Градишки и Јадовну. Дјеца, жене и старци бацани су живи у јаме. Увјерени смо да је тада постојала Српска, да би био спријечен геноцид над Србима у НДХ-а“, рекао је предсједник Додик за београдски „Ало“.

Када је ријеч о евентуалним промјенама Дејтона, Додик је поручио да је за Републику Српску само прихватљив изворни Дејтон и Устав БиХ, тачније Анекс четири Дејтонског мировног споразума.

„Све друге спекулације и отимања морају бити преиспитани. Данас заговарати „Дејтон 2″ и да ће неко развластити Српску тотално је промашена прича. То није могло ни прије 10 година, а камоли сада“, истиче предсједник Српске.

На најаве да би у Брчком могла бити формирана америчка војна база, предсједник Српске каже да је то што заговарају бошњачки лобиста Данијел Сервер и неке невладине организације сада прошлост.

„Тамо је била база, па је повучена. Српска за тако нешто неће дати сагласност БиХ, а то је неопходно да се уведе било чија база“, рекао је Додик.

Упитан да ли ће Српска пратити Србију у неутралности, предсједник Додик је рекао да Српска подржава Србију на свим плановима и вјерује у њу.

„Она је матична земља нашег народа и гдје год се Срби налазе, они су загледани у Србију. Србија коју је Запад бомбардовао и сатанизовао економски се опоравља под руководством /предсједника/ Александра Вучића и на прави начин афирмише своје националне и државне интересе“, сматра Додик.

У осврту на сусрете са предсједником Русије Владимиром Путином и министром одбране Сергејем Шојгуом, Додик каже да их је упознао о положају Српске, те додао да је њихово познавање ситуације веома високо и за њега изненађујуће.

Говорећи конкретно о улози замјеника помоћника америчког државног секретара Хојта Јија, Додик је рекао да је „Хојт Ји једна олупина бивше америчке администрације, који води антисрпску политику“. „Та политика је била софистицирана и умотана, али ја вјерујем да је његово вријеме прошло“, каже предсједник Српске.

Када је ријеч о односима Србије и Српске, Додик је рекао да је захвалан Србији за многе заједнички реализоване пројекте.

„Предсједник Вучић показује посебно и високо интересовање за регионалну стабилност, а недавна посјета Предсједништва БиХ је била усмјерена ка томе. Наша сарадња одвија се у оквирима Дејтонског споразума и ми сада само храбрије користимо те могућности. И сам Вучић не пропушта прилику да подржи територијални интегритет БиХ, али у истом контексту каже да нико не може забранити да они поштују, воле и бране Републику Српску у оквиру Дејтона“, рекао је Додик.

Он је додао да је то важно као и оно што је Вучић неколико пута рекао – да Србија више никада неће гледати са стране да неко организује против Срба неку „Олују“ или нешто слично. „Ја само могу изразити захвалност за такве ставове“, рекао је Додик.

Осврћући се на све веће притиске Запада да Београд призна /самопроглашено/ Косово, Додик је рекао да је предсједник Србије „храбро отворио сва та питања“ и да „сама прича о дијалогу пружа шансу да се на прави начин сагледа позиција Србије“.

„Вучић је поново успио да врати само Косово на политички план онако како би то Србији одговарало. Једно од највећих достигнућа око Косова јесте то да су ти преговори одмакнути од Американаца и да се одвијају у оквиру европских институција, као и да Србија ту има могућности за добро рјешење“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да БиХ никада неће и не може признати /самопроглашено/ Косово.

„Бакир Изетбеговић и БиХ не могу да признају ту квазидржаву. То зна и Бакир, али то прича искључиво да би подигао пољуљани рејтинг“, рекао је предсједник Српске.

На питање шта се дешава са Декларацијом о јединству Срба, Додик је рекао да се „то симболички тако зове“.

„Иначе, формално то је анекс Споразума о специјалним везама. У разговору са Вучићем планирали смо да за Дан Србије /на Сретење/ то промовишемо, а да парламенти то претходно усвоје у јединственом тексту“, каже Додик.

На питање да ли војно јачање Србије са „миговима“ из Русије значи гаранцију за Србију и Републику Српску, Додик је рекао да је држава међународно јака онолико колико има јаку војску.

„Развијати Војску Србије и њене одбрамбене капацитете је међународно право које Србија има. Нико не примјети када Хрватска добије неко наоружање од Запада, али је јерес ако Србија нешто направи са Русијом. Право Србије је да јача своју одбрану. Ако је Србија безбједна и војно јака, онда смо и ми у Републици Српској у бољем положају“, закључио је предсједник Српске Додик.

Архива