Додик: „Дејтон два“ је испразна иницијатива

06.01.2018 Актуелно

 

Додик је нагласио да Бошњаци стално покушавају да одрже идеју о неком новом Дејтону, који би „заврнуо руке“ Републици Српској, а ствари концентрисао на ниво БиХ.

„Моје једино питање је – зар неко заиста мисли да је то могуће и да Република Српска буде пасивни прималац лоших намјера према себи? Наравно да није могуће“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Додик је појаснио да су и околности у међународној заједници промијењене, од тога да САД више нису неприкосновени фактор на политичком, финансијском и војном плану, да се одвија процес „дедоларизације“, да Европа није јединствена као раније, те да Русија више није на маргини.

„Уз актуелне констелације односа, не вјерујем да је могућа нека међународна конференција о БиХ као земљи која треба да се промијени“, сматра Додик.

Додик је нагласио да је процес успјешне БиХ у дејтонској структури прошао, за што највећу кривицу носе странци, јер нису спроводили Дејтонски споразум него су га рушили, што за резултат има потпуно неуспјешну структуру БиХ с којом не идемо нигдје.

„Постоје сегменти могућег рјешења, али овдје је већа концентрација немогућег него могућег. Низ испреплетених интереса неће дозволити ни у будућности да људи који овдје живе креирају начин живота“, сматра Додик.

Он је истакао да БиХ не мора да буде за сва времена ако није добра, те додао да није добра ни Србима, ни Хрватима, а ни већини Бошњака.

Говорећи о политичкој ситуацији у Српској, Додик је рекао да је створен утисак да постоји политички страшна ситуација због опозиције која је, немајући другу идеју, покушала насиљем да заузме сто предсједништва Народне скупштине.

„На крају свега парламент је радио, Влада је радила, имали смо успјешну годину. Једини смо у БиХ усвојили буџет и то са 51 гласом, што представља значајну већину у односу на потребну“, навео је Додик.

Он је додао да се политика мјери и тиме како раде институције, те да нико не може рећи да је било кризе у Српској, док је с друге стране БиХ неуспјешна држава која функционише под притиском међународног фактора.

„Имамо и групацију која сматра да у име Републике, а без Републике и против Републике, води политике у заједничким институцијама БиХ. Српска се једина издвојила и странци њоме не управљају већ одавно“, поручио је предсједник Српске.

Коментаришући чињеницу да је Република Српска прогласила војну неутралност, а да истовремено институције БиХ настављају пут ка НАТО-у, Додик је рекао да људи који раде у институцијама БиХ у име Српске морају да покажу да поштују одлуке Народне скупштине.

„Морам да похвалим замјеника министра одбране Бориса Јеринића који је рекао да је одлука Народне скупштине за њега обавезујућа, али нисмо чули члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и друге да тако кажу“, напоменуо је Додик.

Он је додао да Одлука о војној неутралност подразумијева да српски представници прекину процес приближавања НАТО-у, јер је то опредјељење Српске, свидјело се то некоме или не.

„Подсјећам Иванића и остале српске представнике да су и они говорили о војној неутралности, да треба пратити Србију и да не требамо имати границу на Дрини. Сада када имају одлуку о томе, ућутали су се. Знамо да учествују на састанцима који дају легитимитет путу ка НАТО-у и то је доказ издајничког понашања према Српској“, нагласио је Додик.

Говорећи о стању у Српској, Додик је истакао да су економске прилике у Српској добре, те да је стопа покривености увоза извозом 72 одсто, што никада раније није забиљежено.

„Имамо највећи број запослених, повећани су бруто домаћи производ /БДП/ и индустријска производња. Власт је у инвестиционом погледу чинила много и Српска је подигла вриједност свог БДП-а изнад десет милијарди КМ, што је раст од 100 одсто за неколико година“, рекао је Додик.

Према Додиковим ријечима, страни инвеститори се, због укупне перцепције о БиХ као нестабилном простору, веома тешко одлучују да започну посао, иако је Српска једно од најстимулативнијих пословних окружења по стопи пореза на добит, повластицама, као и најјефтинијој струји у региону.

Додик је рекао да је просјечна плата 430 евра, те да би озбиљно кретање било када би се у овој и наредној години обезбиједило повећање на 500 евра.

„Тачно је да радници одлазе у иностранство, али не исељавају се трајно и логика је да послодавац понуди плату која ће стимулисати људе да остају. Ово питање је комплексно, а држава и послодавци морају да се окупе и да кажу да је циљ просјечна плата од 500 евра, па да видимо како да то буде одржано“, објаснио је Додик.

Додик је рекао да је обиљежавање Дана Републике прошле године показало јединство народа који није оклијевао да покаже опредијељеност за Републику, те да вјерује да ће тако бити и ове године.

„Окупљање око Дана Републике је знак да нисмо спремни да поништимо своје рођење. Ако бисмо били спремни да то поништимо, онда поништавамо и себе“, поручио је Додик.

Додик је навео да прихвата да Младен Иванић доведе јединицу Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и да је стави на чело дефилеа, те да ће он стајати мирно пред том јединицом.

„Иванић мора да има храбрости да доведе јединицу и да каже да ће она бити дио дефилеа јер баштини традицију Војске Републике Српске и да одговара за то, а не да одговарају војници који ће бити у дефилеу. Знам да Иванић то не може и неће урадити“, истако је Додик.

Архива