Влада Српске преузела исплату одређених међународних кредита

17.12.2017 Актуелно
 
„И `Жељезнице` су једно од тих предузећа, али ће проблем бити ријешен тако што улазимо у реструктурисање. Познато је да је Свјетска банка одобрила 51 милион евра и да је то новац који ће бити ускоро на располагању, а надам се да га нико неће блокирати на нивоу БиХ“, рекла је Цвијановићева новинарима. 
 
Она каже да се и без новца Свјетске банке кренуло у кадровско и оперативно реструктурисање и да је из овогодишњег буџета Српске обезбијеђено 3,8 милиона КМ за пензионисање више од 211 радника. 
 
„Било је предузећа која нису успијевала да сервисирају дуговања, али у процесу реструктурисања очекујем да ћемо имати пуно боља, дисциплинованија и ефикаснија предузећа у јавном сектору“, додала је Цвијановићева. 
 
Она је подсјетила да је било смјена директора у јавном сектору у Српској, међу којима су у „Електропривреди“ и здравству. 
 
„То је процес који траје и не мислим да би требало да само буде спектакуларно најављен, односно да неко буде смијењен, а да послије не разумијемо шта смо радили. Рекли смо да неће бити могуће да сви који негативно послују буду одмах на удару и за потенцијалну смјену“, каже Цвијановићева. 
 
Она је оцијенила да је важно препознати да у одређеним привредним субјектима постоје реалне потешкоће и баријере које онемогућавају боље пословање. 
 
Цвијановићева је рекла да је један од критеријума да се у оваквим предузећима мора видјети побољшање, односно да не буду прављене додатне обавезе. 
 
„Међутим, постављање директора је дио кадровске политике коалиционих политичких партија, а оно чиме сам задовољна јесте да су партије рекле да људи који нису задовољили, а имају претпоставке за добар резултат, треба да оду са функција“, рекла је Цвијановићева.
 

Архива