Српска има стабилне институције и јавне финансије

22.12.2017 Актуелно

 

„Република Српска је стабилна упркос опструкцијама које смо имали од српских представника у заједничким институцијама БиХ јер су одбијали да испуне одређене услове за међународне аранжмане којима је требало да буде омогућен новац“, рекао је Додик и истакао да је Српској, застојем у одлучивању у институцијама БиХ, ускраћено 782 милиона КМ који би били утрошени за привреду, образовање, изградњу ауто-путева.

Додик је синоћ за Телевизију „К-3“ истакао да је Влада Републике Српске успјела да консолидује буџет и да Српска редовно сервисира међународе обавезе, исплаћује плате и пензије, те реализује значајне инфраструктурне пројекте.

Говорећи о угледу Српске у иностранству, Додик је нагласио да Република Српска, упркос свему, живи као држава јер има територију, народ и власт.

„Република Српска је укључена у регионалне и глобалне процесе. То што неко неће да призна Српску као државу не значи да не треба да је живимо на тај начин и само од нас зависи да ли ће то једног дана бити“, каже Додик.

Он сматра да се сви морају окупити око Српске, „која је епицентар свих идеја“.

„Поносан сам када одем у иностранство и видим да наши људи баштине огромну љубав према Републици Српској“, додао је Додик.

Он је рекао да ће бруто домаћи производ и ове године износити 3,5 одсто, што је значајно и показује да се дешава одређена продукција, као и да су циљеви изградња мреже ауто-путева и здравствених установа.

Предсједник Српске навео је да спољна политика Републике није усмјерена на конфликт са било којом земљом.

„Наша спољна политика није усмјерена на то да имамо конфликт са било ким или да се мијешамо у нечије унутрашње ствари. Имамо проблем што се међународна политика мијеша у унутрашње ствари у БиХ и не могу бити прихваћене одлуке које ће бити штетне за Српску“, истакао је Додик и додао да не жели да сарађује и има званични састанак са високим представником у БиХ Валентином Инцком „јер је клеветао Републику Српску“.

Он је нагласио да Русија подржава Дејтонски мировни споразум и територијални интегритет БиХ.

„Русија не подржава скрнављење овог споразума и неправне радње високог представника у БиХ. Русија једина разумије ситуацију овдје и, у том погледу, наше политике јесу окренуте према пријатељима који желе да на реалан начин све ово прихвате“, каже Додик.

Он је додао да је Кина конципирала значајне инфрастуктурне пројекте на овим просторима, у које жели да уложи знатна новчана средства.

„Морамо реаговати на ову врсту приче. Први пројекат код нас, који је реализован са Кином, јесте изградња Термоелектране `Станари`“, рекао је Додик.

Говорећи о општим изборима, који ће бити одржани наредне године, Додик, који је и лидер СНСД-а, навео је „да је снага партије коју предводи неприкосновена, те да је политичка утакмица већ дијелом завршена“.

„И ми имамо неку врсту грешке, али смо препознати по томе што имамо однос према ономе што се зове идеја Републике Српске, њено постојање, живот и будућност“, истакао је Додик.

Архива