Кошарац: Мандић крши Дејтонски споразум и Резолуцију НСРС

02.12.2017 Актуелно

 

Кошарац наводи да је Мандић, покретањем управног спора против Управе за геодетске и имовинско–правне послове Републике Српске /РУГИП/ и захтјевом да се, на основу наводне судске одлуке, локација Велики Жеп укњижи као власништво БиХ, купио нови мандат у фотељи правобраниоца БиХ.

Он је подсјетио на недавну Мандићеву изјаву федералним медијима да нема могућност да се бави процесом књижења војне имовине, јер је у статусу вршиоца дужности правобраниоца БиХ.

Кошарац је додао да се Мандићево дјеловање, супротно одлукама институција Српске и интересима српског народа, поклапа са одлуком Савјета министара БиХ, који га је прије десет дана поново именовао на позицију правобраниоца БиХ.

„Непоштовањем одлука институција Српске Мандић слиједи издајнички модел понашања представника СДС-а и такозваног Савеза за промјене у заједничким институцијама у Сарајеву, који траје пуне три године. Они су и даље спремни на све, само да сачувају добро плаћене позиције у тим институцијама“, упозорио је Кошарац.

Он је додао да је Мандићевим активностима прекршена Резолуција Народне скупштине о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске у којој стоји да је територија Српске, у складу са Дејтонским споразумом, јединствена, недјељива и неотуђива.

„У Резолуцији, обавезујућој за све представнике из Српске у заједничким институцијама БиХ, изричито пише да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство. Наведено је и да ће се сваки покушај ускраћивања суверених права над територијом Српске сматрати кршењем уставног поретка и међународног права, и да неће производити правно дејство“, нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, институције Српске ће бранити Устав и своју територију свим правним и политичким средствима, поштујући Резолуцију о војној неутралности.

„Од СДС-а и других странака из такозваног Савеза за промјене очекујемо да се на исти начин понашају у Сарајеву и да из заједничких институција повуку кадрове који не поштују одлуке институција Српске“, закључио је Кошарац.

Архива