Руска Федерација искрени пријатељ Републике Српске

07.12.2017 Актуелно

Додик, који учествује на мађународном конгресу „Санкт Петербург и словенски свијет“, истакао је да је ово прилика да захвали за руску подршку у Савјету безбједности УН, као и у мултилатералним тијелима која се баве БиХ.

„У тим тијелима Русија има јасан став о потреби провођења Дејтонског мировног споразума, уважавања тог споразума и међународног права, како су то већ рекли руски представници са највишег нивоа“, рекао је Додик за РТРС.

Према Додиковим ријечима, у оквиру конгреса словенских земаља сваке године се одржавају различити састанци о различитим темама, а Бањалука је недавно била домаћин једног таквог скупа у вези са туризмом.

Након састанка са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком, Додик је нагласио да је Полтавченка упознао о развоју политичке ситуације у Српској и БиХ, као и да је представио стање у Републици Српској и региону, те да је било ријечи о потребама што бољег информисања на том плану.

Додик је напоменуо да је током састанка било ријечи и о побољшању приступа архивима и потенцијалима библиотека Руске Федерације и Српске.

Том приликом потписан је споразум о сарадњи Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и петербуршке државне библиотеке „Борис Јељцин“.

„Споразум омогућава бољу доступност свих садржаја на интернету и размјену материјала између библиотека“, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске најавио је да ће током дана разговарати са представницима компаније „Гаспром СТГ“, која се бави новим технологијама у вези са гасом и која је изразила спремност да буде формирана заједничка компанија у Републици Српској.

„Српска је то у начелу прихватила. Та компанија била би инсталисана у Зворнику, те би на постојећем гасоводу инсталирала нову технологију и омогућила већу енергетску безбједност за наше потрошаче, не само у области гаса него и електричне енергије, па чак и погонских горива, а поготово топлотне енергије која је потребна свим нашим локалним заједницама“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, укупна инвестиција била би око 70 милиона долара, што би било обезбијеђено из финансијских институција Руске Федерације.

„Други приједлог је да „Гаспром СТГ“ и предузеће „Гас Републике Српске“ потпишу уговор већ крајем идуће седмице у Бањалуци, који би био основа за формирање заједничке фирме, те би `Гас Српске` имао учешће у том великом пројекту у оквиру онога чиме располаже та наша компанија“, објаснио је Додик.

Он је изразио задовољство што су представници „Гаспрома“ примијетили могућност за инвестицију у Зворнику што ће осигурати далеко већу доступност гаса у оном облику који ће моћи да користе потрошачи широм Републике Српске и региона.

„То је сасвим нова технологија и драго ми је да ћемо имати прилику да радимо на таквом пројекту у Српској“, поручио је Додик.

Додик је рекао и да се настављају разговори о отварању представништва Републике Српске у Санкт Петерегбургу.

„Санкт Петербург нам је без накнаде уступио простор у центру града. Ми бисмо у наредних неколико мјесеци требало да уредимо тај простор и доведемо га у функцију отварања представништва“, навео је Додик, додајући да би то значило додатно унапређење односа Српске и Санкт Петербурга.

Архива