Повећања примања у Српској би била и већа да није било блокада у Сарајеву

12.12.2017 Актуелно

Цвијановићева је рекла да је опредјељење да породиљске накнаде функционишу, као и да је из опозиционих редова чула да кажу да је то предизборна мјера Владе или премијера.

„Они знају да нису зауставили тих 748 милиона, од чега би 250 милиона било директно у буџет Републике Српске, да је ова мјера била планирана за почетак 2017. године и требало је најмање годину дана раније да ступи на снагу, али су управо те партије које данас нуде тако нека дивна, нереална рјешења, то зауставиле“, истакла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Према њеним ријечима, није то једина ствар, наводећи да ће пензије бити повећане за 17,5 одсто са повећањем планираним сада.

„Било би оно и веће да није било таквих проблема и таквих блокада у Сарајеву гдје управо учествују СДС, ПДП и НДП и у континуитету блокирају средства која су намијењена Републици Српској“, додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће са додатних два одсто, колико је планирано повећање за породичне и личне инвалиднине, бити остварено око 16 одсто повећања у оквиру неколико година и да би то повећање могло да буде боље и веће да није било тих блокада.

„Ако треба да дам политички одговор на такав политички захтјев какав је долазио од представника ПДП-а, онда морам да кажем – `Ви нисте смјели да блокирате средства за Републику Српску и за њене грађане. Пошто сте их ви блокирали, баш ви немате право да нешто предлажете`“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, на то имају право „они који су се трудили заједно са Владом и рачунали и дефинисали мјере и гледали који су то реални рокови“. „Они који су планирали на који начин да ојачамо нас као Републику, наш јавни сектор, али исто тако све оно друго што је важно и релевантно у друштву“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да би вољела да се породиљска накнада може измирити за сву дјецу која су рођена посљедњих пет година, али да то није могуће.

Цвијановићева је рекла да се уводи мјера која ће у првој години значити додатних 16 милиона издвајања и да ће у наредним годинама и више значити.

„Сад почињемо са имплементацијом. Ја мислим да то треба да се поздрави. При томе сам рекла да ми треба да се бавимо и бавићемо се и оним породиљама које су сада у оквиру тих 12 или 18 мјесеци за треће дијете, оне које имају сада бебе, а незапослене су мајке. Али, ја не подносим да се једна толико добра идеја и да се, у крајњем случају мајке, злоупотребљавају, да им се дају лажне наде“, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да од ПДП-а слушала објашњења да једнократне помоћи за треће и четврто дијете треба да буду веће него што су сада, двије хиљаде-двије и по хиљаде марака.

„Ја сам рекла да се не слажем и да треба да буду 100.000 КМ. Мислим да свака мајка треба да добије 100.000 КМ када роди треће и четврто дијете, а не 600 или 450, али ја знам да су то нереалне ствари. Лако је њима сједити и причати `ја бих дао ово или оно`“, рекла је Цвијановићева.

Она је упитала што то нису дали док су били на власти и што неку од ових мјера нису креирали раније.

„Нама причају како су имали већи број запослених, нису имали већи број. Ове године ми имамо рекорд од кад постоји Република Српска, више од 260.000 запослених. Причали су да је било боље стање, у овом или оном. Није, најнижа покривеност увоза извозом била је у њихово вријеме, кретала се око 38 одсто. Сад је 71 одсто. Како је оно било боље него ово“, упитала је Цвијановићева.

Она је упитала колико је прије било радника који су били пријављени и добијали плате. „То је било вријеме када су цвјетале фирме `ташна-машна`. Једва смо се изборили са тим што су они промовисали и пустили да фунционише у том периоду. И сад држе предавање“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске је рекла да из опозиције никада нису понудили ниједну конзистентну и добру мјеру. „Они су одавно опозиција и ја знам да су нестрпљиви, знам да су нервозни због тога. Али, извините, ја немам времена да на то обраћам пажњу на тај начин“, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, за Владу је релевантно шта мисле социјални партнери.

„Са нашим социјалним партнерима смо преговарали, причали. Чула сам да се буне из опозиције што се буџет не разматра у нацрту па ћемо онда доћи до приједлога“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да су буџет и програм реформи дуже од мјесец дана разматрани са социјалним партнерима на које се те мјере односе.

„Мислим да смо тиме испоштовали форму и јавности и транпарентности“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да једино Република Српска, осим на Влади, у парламенту усваја ове документе и при томе организује консултације са социјалним партнерима.

„То само ми радимо зато што нам је стало да видимо шта ти људи мисле о томе. Да ли оно што ми хоћемо да креирамо реално, да ли они препознају своје потребе у оквиру тога и шта можемо ми урадити и ако нисмо препознали потребе да их укључимо унутра“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је задовољна и да је учествовала годинама и креирању много буџета и економских политика, али да никада није била овако позитивна астмосфера.

„Никада нисмо толико заједно наступали. Ми се не слажемо сви о свему, али сви разумију шта ми покушавамо сада да направимо и знају да су дио те приче и да су дио јачања институција, да су дио јачања наше економске слике и желе да буду дио тога и наше социјалне сфере. Мислим да смо ми заједно произвели ове документе“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је њима „бескрајно захвална“. „Знам да су и они захвални мени зато што је ово отворена влада у коју они увијек могу да дођу и разговарају и онда кад има и кад нема телевизијских камера. Зам многе захтјеве који су годинама били, није било то да неко неће да их изврши, него можда су били недовољно схваћени“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су ратни војни инвалиди много пута инсистирали да се пребаци ставка за њихова ортопедска помагала у друго министарство. „Ја сам размишљала `зар је битно гдје је то`, али кад су људи почели да говоре са каквим се проблемима суочавају, рекли смо `радићемо онако како ви желите`.
Некада треба да причате да бисте разумјели“, рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што је Влада отворена према социјалним партнерима.

„Превазишли смо много проблема. Не постоји ниједна ствар која је сада испостављена од социјалних партнера, чак и што не пише овдје, да неће можда бити реализована у наредном периоду. Много тога смо рекли да стоји са стране, нећемо написати овдје, али ћемо на томе радити и ми већ радимо. Нисмо ово ни усвојили, а већ са људима причамо уза неке ствари у будућем периоду“, нагласила је Цвијановићева.

Архива