Потписан cпоразум о финансирању пројекта донаторским средствима Владе Србије

22.12.2017 Актуелно

 

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која је претходно посјетила производни погон фирме из Лакташа „Колектор ЦЦЛ“ у Српцу и разговарала са руководством србачке општине, рекла је да је донација из Србије значајна и да ће представљати важну промјену.

„Имали смо прилику да посјетимо и један важан нови привредни субјект у Српцу /`Колектор ЦЦЛ`/ који укупно на територији Лакташа и ове општине запошљава 460 људи, са плановима да тамо дође још 100, 110 нових запослених. То значи да је у питању озбиљна економска или привредна прича, а ми смо подршка свим активностима на унапређењу, новом запошљавању и прављењу боље инфраструктуре“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да је са руководством општине Србац разговарала о томе како увести буџет ове општине у стабилније функционисање, те да се реализују одређени инфраструктурни пројекти, пријеко потребни за развој општине и прављења бољих услова за живот свих њених становника.

Цвијановићева је нагласила да се у Српцу реализују значајни пројекти у области водопривреде, у оквиру којих је до сада реализовано три милиона КМ.

„Идемо даље, а током сљедеће године улазимо у нови циклус реализације тих пројеката. С обзиром на то да је општина угрожена са аспекта заштите од поплава и да је рањива у том смислу, посебна пажња у наредном периоду биће посвећена управо томе да се убрза све што је могуће и да се што прије спроведу планирани пројекти за које постоји сагласност. Припремљена су и обезбијеђена средства, али треба да убрзамо реализацију“, каже Цвијановићева.

Она је додала да постоје значајне теме у Српцу у вези са пољопривредом, те да ће Влада подржати неке нове пословне иницијативе.

„У општини постоје заинтересовани инвеститори и свјесни смо да заједно са локалним властима Влада треба да обави свој дио посла. Не смијемо губити из вида да су рокови некад важни. Ту стојимо на располагању и хтјели смо дати подршку начелнику општине и локалној управи у напорима да заједно раде с Владом и својим грађанима, да се обезбиједе бољи услови за живот. А приоритет свих нас је ново запошљавање“, рекла је Цвијановићева.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић навео је да потписани уговор подразумијева уређење и асфалтирање једног паркинг простора површине веће од 2.000 метара квадратних, наткривање игралишта и изградњу трибина.

„Ријеч је о средствима Владе Србије од 100.000 евра и драго ми је што имамо могућност да искористимо тај новац, и што је Влада Српске подржала наш пројекат“, истакао је Драгосављевић.

Он је нагласио да су представнике Владе упознали са актуелним проблемима, стању и изазовима са којима се општина сусреће.

Потписивању споразума о финансирању пројекта донаторским средствима Владе Србије присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Српске Драган Богданић и помоћници министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Према подацима Владе Српске, у општину Србац је од 2006. године до сада уложено 58 милиона КМ, а кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Српске пласирано је још 30 милиона КМ.

Архива