Формирањем заједничког предузећа до додатне енергетске сигурности

16.12.2017 Актуелно

 

Потписивању су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, те амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је новинарима након потписивања да овај догађај представља доказ успјешне сарадње са компанијама из Руске Федерације, али и са самом Русијом у цјелини.

„Ово је и доказ високог повјерења, јер је ово прва фабрика те врсте која ће се градити у Зворнику и обезбиједиће додатну енергетску сигурност не само грађанима Српске, њеној индустрији и јавним установама, него и за читав регион. Вјерујемо да примјена нових технологија омогућава приближавање јефтинијој енергетској компоненти“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, у том заједничком предузећу мањи дио власништва имаће „Гас-Рес“, а да се све одвија у оквиру „Гаспромове“ компаније која обезбјеђује финансијског партнера и технологију.

Додик је појаснио да ће се фабрика градити у Зворнику, јер је тамо гасовод и да ће гас који долази из Русије бити кориштен као основна сировина за ту фабрику, а да ће укупна улагања износити 70 милиона евра, као и да ће се у њој запослити десетине радника.

„Ово је пилот-пројекат и колико смо ми спознали, ријеч је о енергији која ће бити неколико пута јефтинија него што су то сада познати облици енергије и за гријање и за топлане и за електричну енергију. Сада у том погледу треба развити и одређене системе и то почињемо већ у јануару када се формира заједничко предузеће“, истакао је Додик.

Он је додао да ће сједиште тог новог предузећа бити у Бањалуци, као и да сада треба кренути са опративним радњама као што су избор локације за фабрику у Зворнику, те да ту већ постоји урађен пројекат и обезбијеђена финансијска средства за његову реализацију.

„Вјерујем да ћемо се у најкраћем року моћи похвалити динамиком изградње. Синоћ смо са руском делегацијом разговарали о томе да се одређне компоненте које се на истој технологији производе у Русији достављају и у Српску како би се корисници и грађани упознали са могућностима тих технологија“, рекао је Додик.

Премијер Српске Жељка Цвијановић истакла је да се овим потписивањем улази у један важан посао, а то значи да се оснивањем новог привредног субјекта на тржишту Српске, али и цијеле регије, прави први велики корак у развоју домаћег гасног тржишта у оквиру гасног сектора у складу са усвојеном стратегијом развоја енергетике Српске.

„У питању је предузеће инвестиционо-комерцијалног карактера које ће дати снажан допринос економским циљевима. Ако имате партнера који долази из `Гаспромове` породице, то гарантује и успјешност посла, те да имате неког ко предњачи у том послу“, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ово је била и прилика да се руским партнером креирају и наредни кораци који ће помоћи Српској да се боље позиционира у области гаса.

Архива