Додик y Санкт Петербургу о јачању односа Српске и Русије и отварању представништва

07.12.2017 Актуелно

 

Предсједник Додик учествује и на међународном конгресу „Санкт-Петербург и словенски свијет“.

Предсједник Српске Милорад Додик губернатора Санк-Петербурга упознао је са актуленом политичком ситуацијом у Српској и региону.

Додик је и овај састанак искористио да захвали Русији на искреном пријатељству и разумијевању односа у региону.

„Ово је прилика да с захвалим за руску подршку у Савјету безбједности и путем мултилатералних тијела која се баве БиХ, гдје Русија има јасан став о потреби провођења Дејтона, уважавање тог споразума и међународног права како је то већ речено од стране руских представника са највишег ниова и оних који се укуљчучу у рад форума“, истакао је Додик за РТРС.

Разговарано је и о отварању Представништва Српске у Санкт-Петербургу. Град је, каже Додик, без накнаде уступио простор у самом центру, и тиме ће, додаје, још више ојачати односи Српске и Русије.

„Ми бисмо требали да у року од неколико мјесеци уредимо тај простор и доведемо га у функцију отварања представништва“, напоменуо је Додик.

У фокусу састанка и како побољшати приступе архивима и потенцијалима које имају библиотеке у Српској и Русији. У том погледу потписан је и споразум о сарадњи Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и петербуршке државне библиотеке „Борис Јељцин“.

Током дана Додик би требало да разговара и са представницима Гаспрома СТГ. Ова компанија изразила је интерес, а Српска је то у начелу прихватила, да се разговара о формирању заједничке компаније у Републици Српској која би била инсталисана у Зворнику, појашњава предсједник Српске. То ће, додаје, обезбиједити већу енергетску безбједност потрошачима, не само када је ријеч о гасу, него и електричној и топлотној енергији.

„Укупна вриједност била би 70 милиона долара које би обезбиједиле финансијске институције из Русије, а пријејдлог је да Гаспром СТГ и ГАС РЕС већ крајем сљедеће седмце у Бањалуци потпишу уговор који би био старт за формирање заједничке фирме у којем би ГАС РЕС имао оснивачко учешће“, поручио је предсједник Српске.

Предсједник Српске учествује и на конгресу „Санкт-Петербург и словенски свијет“. Ријеч је о традиционалном окупљању представника православних земаља које организује губернатор Санкт-Петербурга. /PTPC/

Архива