Додик: Састанак са Ханом нефункционалан

05.12.2017 Актуелно

 

„Састанак је био потпуно нефункционалан и није донио никаква рјешења. Није јасно манифестована ни већина за сет закона о акцизама, ни опредјељење да се консензуом дође до упитника“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајаву.

Он је навео да је на састанку са Ханом разговарано о европским перспективама БиХ, Упитнику Европске комисије, стратегијама у вези са руралним развојем, те о Реформској агенди и сету закона о акцизама.

„На састанку је био видљив један потпуно депресиван приступ који у БиХ постоји о томе. Видјело се да БиХ нема концентрисану власт на заједничком нивоу, нити парламентарну већину, те да је криза власти и институција општа, мада је било оних који су на састанку обећавали лагано и брзо кретање“, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је нагласио да треба бити реалан јер одговори на Упитник морају имати политички консензус.

„То није могуће. Видјели смо прије двије године, када смо упозоравали на причу о попису становништва, да то није структура која је општеприхватљива. Сада у Упитнику треба да буду истакнути подаци у вези са пописом“, каже Додик и поручио да Српска не може да прихвати да постане званично оно што је лажирано.

Он је истакао да у је Упитнику наведено и питање да ли је БиХ опредијељена за чланство у НАТО-у и истакао да је опредјељење Српске војна неутралност, те да о томе нема разговора.

„Народна скупштина Републике Српске донијела је резолуцију и ми ћемо се у оквиру ње понашати“, навео је предсједник Српске.

Он је истакао да је олако речено да ће Упитник бити завршен половином мјесеца. „То је само замајавање европске јавности, а прије свега комесара Хана. Мислим да је он то добро схватио“, нагласио је Додик.

Када је ријеч о конкретним одговорима, Додик каже да Република Српска не може стајати иза Упитника који није усаглашен кроз механизам координације, те да је видљиво да то избјегава бошњачка компонента и да на том плану постоји застој.

Говорећи о сету закона о акцизама, Додик је рекао да ће СНСД гласати за акцизе „када буде обезбијеђена већина са друге стране“.

Додик је потврдио да је на састанку разговарано и о Стратегији руралног развоја, која подразумијева збир стратегија Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, укључујући и елементе Брчко дистрикта, те нагласио да треба одбацити докумемнт који је предложио Савјет министара и ненадлежно Министарство економских односа јер је само унио забуну.

„То треба одбацити све до момента док се не усагласи са становишта принципа о којима говоримо – стратегије руралног развоја Републике Српске и ФБиХ да се нађу на једном мјесту, да се јавно истакне садржај и једне и друге, а оно што може бити заједнички закључак може да буде само договор. Ништа више од тога“, нагласио је Додик и додао да ће Влада Српске радити на томе и да је томе предана.

Он је истакао да је Влада Српске испунила све реформске захтјеве у вези са Реформском агендом коју су наметнуле странке из власти на нивоу БиХ, које су највећи опструктори те реформе.

Архива