Додик: Небојшa Радивојшa кандидат најјаче политичке партије

15.12.2017 Актуелно
 
Додик је, након завршне трибине СНСД-а у Гламочу, рекао да Срби морају да се окупе и да стану иза Радивојше, кандидата најјаче политичке партије, која може да се избори са ситним подвалама са нивоа кантона и Федерације БиХ према Србима у том ентитету. 
 
Он је навео да тек предстоји борба за конкретна права Срба, међу којима је право избора гдје да се лијече, јер су шиканирани чињеницом да им кантонални Завод за здравство не дозвољава и не упућује их у Бањалуку, гдје би они жељели да се лијече, него их шаље најчешће у Мостар или Сарајево. 
 
„Са начелницима српских општина Кантона 10 /Ливањски кантон/ данас смо се договорили да се већ у понедјељак омогући да пацијенте са упутницама домова здравља из ових општина институције у Републици Српској прихвате на лијечење потпуно равноправно са грађанима Републике Српске“, рекао је Додик. 
 
Истичући да је Гламоч већинска српска општина у Федерацији БиХ и да апсолутну српску националну и политичку већину у Скупштини општине имају Срби, као и да је начелник општине већ дуже вријеме био из реда српског народа, Додик је нагласио да је потребно да тако буде и у будућности. 
 
„То је потребно да би и даље наставили пројекат којим је Србија, у оквиру помоћи општинама, одобрила 200.000 евра за Гламоч, којим ће се рјешавати одређени инфраструктурни проблеми, а ми ћемо ријешити питање за неке друге потребе као што је аутобус за превоз ђака, те борба за српски језик у школама, који је занемарен или готово изгубљен“, рекао је Додик. 
 
Он је додао и да се на простору ове општине, без обзира што је у њој већинско српско становништво, забрањује истицање српске националне заставе. 
 
Додик је напоменуо да је СНСД и годинама уназад са претходним начелником Гламоча, који је преминуо, веома добро сарађивао. 
 
„Вратили смо и враћамо компоненту српског националног живота овдје у Гламочу“, рекао је Додик. 
 
Због смрти начелника опшине Радована Марковића, у недјељу, 17. децембра, ће у Гламочу бити одржани ванредни локални избори за новог начелника општине. 

Архива