Црнадак злоупотребљава позицију и обмањује јавност

26.12.2017 Актуелно
 
Према ријечима Кошарца, у изјави предсједника Републике Српске Милорада Додика у вези са улогом припадника Оружаних снага БиХ у обиљежавању 9. јануара – Дана Републике Српске ништа није било ни погрешно, нити штетно. 
 
„Погрешно је било само Црнатково тумачење изјаве предсједника Додика. Јасно је да се никада нико из Републике Српске неће одрећи наших људи који раде у Оружаним снагама или било којој другој заједничкој институцији у Сарајеву, али је јасно и то да никоме у Српској нису потребне никакве импровизације и манипулације њиховом законом дефинисаном улогом, што се десило извршавањем наредбе српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића током прошлогодишњег обиљежавања Дана Републике Српске“, поручио је Кошарац. 
 
Кошарац је подсјетио Црнатка на законску обавезу Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ да баштини историјске тековине Војске Републике Српске. 
 
„Та обавеза прошле године није испуњена јер Иванић није имао храбрости да нареди пуно учешће припадника тог пука у обиљежавању 9. јануара – Дана Републике Српске. Нама није било потребно никакво постројавање у част Младена Иванића, већ равноправно учешће припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука у обиљежавању нашег највећег празника који представља нашу историјску тековину“, рекао је Кошарац Срни. 
 
Он је упозорио да Црнадак има најмање права да било коме у Републици Српској држи било какве политичке и моралне лекције. 
 
„Летећи’ министар је пуне три године злоупотребљавао своју позицију покушавајући да на најтежи могући начин компромитује Републику Српску и њене институције. Оне Србе који на тај начин представљају Српску у Сарајеву никада нећемо доживјети као наше представнике. Такви српски представници потребни су само Бакиру Изетбеговићу и појединим страним амбасадорима у Сарајеву и ником више“, закључио је Кошарац. 
 
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак јуче је поручио да 9. јануар – Дан Републике Српске мора да буде дан јединства у Српској, а не дан подјела. 
 
У писму припадницима Министарства одбране и Оружаних снага БиХ из Републике Српске поводом изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да Република Српска не доживљава Оружане снаге БиХ као своје оружане снаге, Црнадак је рекао да је изјава предсједника Српске о, како је навео, припадницима Оружаних снага БиХ из Републике Српске погрешна, штетна и да представља искључиво његов лични став. 
 
Предсједник Српске је недавно за Телевизију „К3“ изјавио да ће и ове године 9. јануар бити обиљежен на најбољи могући начин, те да је одбио било какво учешће Оружаних снага БиХ у манифестацијама које ће бити организоване поводом Дана Републике. 
 
„Не желим више да имам полемику са њима о томе. Ми смо у оквиру наше полиције формирали један почасни вод од 50 полицајаца који ће бити постројен у част Републике у униформама које ће бити примјерене том датуму и тај почасни вод ћемо промовисати на Дан Републике. Не требају нам Оружане снаге БиХ. На крају крајева, ми њих и не доживљавамо као наше оружане снаге, свака част свим Србима који се тамо налазе, желим им све најбоље, али намјера формирања Оружаних снага јесте била да се подреди Република Српска томе“, истакао је Додик.

Архива