Бањалука проглашенa за Европски град спорта 2018. године

06.12.2017 Актуелно

Бањалука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом и уједно једини ван Европске уније који ће носити овај назив у 2018. години.

Престижно признање, које додјељује Европска федерација метропола и градова спорта, вечерас је у Европском парламенту у Бриселу, у име града, примио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Након уручења, градоначелник Радојичић изјавио је Срни да ће град Бањалука, са своје стране, учинити максималне напоре у идућој години да би се ова награда валоризовала кроз конкретне активности на терену, а прије свега популарисањем бављења спортом међу дјецом школског узраста.

„Ово је велика ствар и за међународну афирмацију града, поготово што цијела БиХ, па тако и Бањалука, у европској јавности још носи терет посљедњег рата.
Данас ту слику, кад је ријеч о Бањалуци, покушавамо промијенити наметањем у први план прича о култури, спорту и побољшању пословног окружења“, рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Бањалука, захваљујући овом признању, дати додатни „вјетар у леђа“ недавно усвојеном програму развоја спорта на подручју града, којим се у први план ставља развој спорта међу дјецом школског узраста.

Према његовим ријечима, Европска федерација је, приликом разматрања апликације за ово признање, посебно позитивне оцјене дала новом програму за развој спорта.

Радојичић је истакао да је циљ да у наредној години Град развија спортску базу, дајући подршку развоју школског спорта.

„Град ће финансирати спортске програме у школама, стављајући фокус на дјецу у узрасту до шестог разреда. У школама ћемо развити посебне програме са наставницима физичког васпитања о додатним спортским активностима које би биле бесплатне за ту дјецу. Другим ријечима, Град би плаћао додатне спортске програме, а они који би се, по истеку програма, даље одлучивали на бављење спортом, били би усмјеравани према спортским клубовима“, навео је Радојичић.

Осим Бањалуке, титулу Европског града спорта за 2018. годину понијела су још 22 града, и то сви из земаља чланица ЕУ. Од земаља бивше Југославије, признање је, добио и словеначки Марибор.

Учешће у највећој мрежи градова спорта доноси бројне погодности, као што су регионална и европска препознатљивост, али и прилика да град учествује у бројним конкурсима за средства ЕУ када је у питању спорт.

Град Бањалука се на кандидатуру за Европски град спорта одлучио слиједећи примјере бројних европских градова који су у прошлости остварили значајне користи од ове титуле.

Од 2007. године, откад се додјељује ово признање, забиљежени су примјери бројних градова који су, послије стицања овог признања, знатно подигли ниво спортских активности, али и привлачења нових инвестиција.

Као једни од најуспјешнијих примјера, често се наводе словачке Кошице, који је, као Европски град спорта 2016. године, успио да на основу тога привуче око 10 милиона евра нових инвестиција, али и италијанског Торина који је, у години када је био град спорта, успио да организује више од хиљаду спортских догађаја.

Архива