Болоњски процес урушио систем традиционалног образовања

26.12.2017 Актуелно

 

Додик је нагласио да је систем образовања потпуно оскрнављен и да је хитно потребна јавна дебата о томе.

„Говорим највише о високом образовању гдје смо прихватили или смо морали прихватити болоњски процес који је урушио традиционално образовање код нас“, рекао је Додик гостујући синоћ на Радио-телевизији Републике Српске.

Према његовим ријечима, кад се томе дода непотизам, пропусти, да друштво није способно да студента генерације запосли на факултету, наравно да ту има много неправде.

„То не подржавам и покушавам да се борим против тога, али да бих се изборио против тога онда ми треба сарадња са универзитетом и професорима који то исто тако хоће, а не који ће рећи шта јавна власт има с тим, ми смо аутономна институција“, каже Додик.

Предсједник Српске напомње да на бироу за запошљавање нема ниједног електроинжењера, грађевинског или машинског инжењера, али да је највише оних који су завршили менаџменте и то на приватним факултетима.

„Ми школујемо људе који нама не требају“, поручио је Додик.

Он је додао да се с тим свим стварима треба изборити, поновивши да је потребна јавна дебата и да је спреман да буде дио тога без икаквих злих намјера у било чему.

„Мислим да је право чудо да смо политички и економски опстали у посљедњих десетак година“, истакао је Додик.

Архива