Због очувања мита о Сребреници, нема процесуирања злочина над Србима

20.11.2017 Актуелно

 

Истичући да правда мора бити једнака према свима, Додик је нагласио да је случај са ратним командатном тзв. Армије БиХ у Сребреници Насером Орићем, који је првостепено ослобођен оптужби за злочине над српским заробљеницима, показао да то није тако.

Република Српска, истакао је Додик, никога није штитила за почињене злочине и сви који су за то осуђени сада издржавају досуђене казне.

Додик је истакао да осуђује злочин који је почињен у Сребреници у јулу 1995. године, те поновио да Република Српска не прихвата квалификацију да се тамо догодио геноцид, упркос квалификацији суда /Хашког трибунала/.

„Оно што ми знамо о томе – није постојао геноцид, али је постојао злочин који је учињен. Исто тако, према Србима /на подручју Сребренице/ је био почињен злочин у континуитету три године, било је масовних убистава која нису процесуирана“, напоменуо је Додик.

Он је рекао да никада 11. јула није био на комеморацији у Поточарима, јер се тај догађај политизује.

„То је политизовано, и то треба препустити породицама страдалих, а не политичарима. Ја разумијем бол сваке мајке, али се Сребреница политички злоупотребљава“, додао је Додик.

На питање зашто је раније говорио да се у Сребреници догодио „геноцид“, а сада је промијенио то мишљење, Додик је појаснио да је то говорио на бази тадашњих сазнања, али да је у међувремену сазнао много више и, сасвим природно, промијенио мишљење.

Додик је навео и да је некада имао илузија о међународном фактору да „овдје шири повјерење“, те да је такво увјерење изгубио.

„Немам више повјерења у добре намјере међународног фактора који је у БиХ искључиво навијачки постављен на једну страну“, истакао је Додик.

Архива