Додик за РТС: Бакир Изетбеговић прижељкује признање Косова

14.11.2017 Актуелно

Предсједник Српске је нагласио да Изетбеговић неће, нити ће имати сагласност за признање независности самопроглашеног Косова.

„Бакир Изетбеговић је у својој изјави причао и о Санџаку, чиме се умијешао у унутрашње ствари Србије и о Републици Српској чиме се доказао као српски непријатељ број један“, нагласио је Додик.

Подсјетио је и на изјаву Бакира Изетбеговића да наставља политику свог оца, дефинисану кроз Исламску декларацију.

Одговарајући на питање да би Изетбеговићу, који би ускоро требао да посјетити Београд, Додик је рекао да Србија настоји да протежира сарадњу у региону, а не сукобе. Ипак, оцијенио је, ако Бакир Изетбеговић дође у Србију имаће много тога да објасни.

Предсједник Додик је рекао да ставове које износи Бакир Изетбеговић нису само његови или ставови политичког Сарајева, већ и дијела међународне заједнице што доказује и изјава амбасадора САД Морин Кормак која је рекла да Република Српска није Косово.

„Косово је српско, што је неупитно према Уставу Србије и свим међународним документима, и кршењем међународног права покушано је да се одвоји од Србије“, ракао је Додик.

Предсједник Додик рекао је, да се он пита, да би Србија требала прогласити Изетбеговића за непожељну особу, због његових медијских иступа. То је, каже Додик, директан напад на Српске националне интересе, Српски народ и све што је Српско.

Предсједник Српске оцијенио је да је Изетбеговићева изјава мотивисана фрустрацијом и указао да политички представници Бошњака готово сви идентично мисле – желе што већу штету за Србе, а да Изетбеговић „прижељкује и призива признање Косова мимо званичног става институција БиХ“.

 

„БиХ је немогућа држава“

Предсједник Српске сматра да је БиХ немогућа држава и „простор за тренирање странаца како би се припремили за друге егзотичне дестинације“.

„БиХ опстаје због велике интервенције међународног фактора, али није иста као прије пет или десет година. Она губи на снази“, истиче Додик.

Срби су, каже, прихватили Дејтон и наметнута рјешења, али никад нису жељели да буду у тој држави.
Говорећи о референдуму о независности Српске и томе шта би се десило ако би иницијатива за независност добила већинску подршку, Додик је рекао да Српска има све елементе да функционише као држава: „Има територију, народ који то хоће, извршну власт, добре регионалне односе“.

„Најбоље и за Бошњаке је да се разиђемо. Монструм од БиХ не може да функционише“, рекао је Додик.

Предсједник Додик је навео и да је најбоље растати се ако је „брак неуспјешан“. „Ако не можемо да се договоримо, зашто форсирати“, упитао је Додик.

То је, сматра, могуће спровести без ратних сукоба.

„Губимо вријеме заједно, Српска ништа није имала од БиХ, ниједна одлука није била корисна осим укидања виза, а то би нас задесило и да смо и у другој државној организацији. Ниједна одлука нам није користила, запостављени смо, нежељени од стране међународног фактора“, рекао је Додик.

Говорећи о односима у БиХ, Додик је поновио да Хрватима треба дати трећи ентитет, јер су им многа права, додијељена Дејтоном, укинута и оспорена.

„Хрватски народ је мајоризован у БиХ, а та мајоризација је најбољи пут за њихов нестанак“, рекао је Додик.

 

Српски захтјеви нису упрени ни против кога

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће декларација Србије и Српске о заштити и очувању српског народа бити први заједнички документ двије државе и да ти захтјеви нису уперени ни против кога.

Додик је напоменуо да је српски народ са становишта остваривања својих права угрожен у континуитету, као и да је Србија, као матична држава српског народа, у сталном притиску да се девастира њен територијални интегритет кроз Косово, те подсјетио да су Србији биле уведене драстичне санције, да је народ бомбардовао НАТО.

„Србија и српски народ ван Србије имају велику потребу да искажу своје политичке захтјеве у смислу афирмације права на укључивање у системе. Нико овдје, ни Република Српска, ни Србија, не жели да направи нешто што би нас сукобило“, рекао је Додик.

Он је поручио да се том декларацијом жели постићи то да и Срби имају иста права у Црној Гори, Албанији и Хрватској, Словенији, као што и народи тих земаља имају у Српској или Србији, те да то није никакав „нож у леђа“ некоме.

„Ја не желим да будем босански Србин, јер нисам. Ја не желим да ме неко пита у Београду шта има у Босни, ја се не идентификујем са Босном. Идентификујем се са српским народом и Републиком Српском“, рекао је Додик.

Он је навео да је декларација као акт у завршној фази израде, да радне групе раде на томе, да би овај мјесец требало да се појави у јавности и да ће финализација бити врло брзо.

Говорећи о разграничењу БиХ и Србије, Додик је рекао да је за то питање формално гледано, политички и начелно надлежна БиХ, али да је суштински то однос на граници у додиру Србије и Републике Српске.

Он је истакао да Република Српска подржава приједлог Србије за утврђивање границе и да не види да је то губитак ако се нешто интегрише у Србију, која је матична земља српског народа.

„А да ли ће Бошњаци у Сарајеву правити гужву, наравно да хоће, они свугдје праве гужву, али вјерујем да Хрвати немају ништа против да се утврди граница онако како се договоре Српска и Србија“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да не вјерује да ће то питање доћи до међународне арбитраже.

Говорећи о европским интеграцијама, Додик је напоменуо да се раније у БиХ тим путем желио редизајнирати политички систем и наметнути унитарна БиХ са одлучивањем у Сарајеву о свим европским питањима.

„Европска политика сада је, мислим, рационална и реална, јер уважава различите нивое власти и њихова позиционирања и ми смо тиме задовољни“, рекао је Додик.

Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ, Додик, који је лидер СНСД-а, навео је да, према је истраживањима, подршка СНСД-у данас 44 одсто, а са коалицијом око 65 одсто, док је подршка СДС-у пала са 24 на 13 одсто.

„Ја ћу бити веома важан човјек на изборима и након избора у Републици Српској“, рекао је Додик и додао да је поносан на све што је учинио и што је вратио достојанство Српској.

Архива