Унапређење сарадње са Кином у енергетском сектору и саобраћају

17.11.2017 Актуелно

Цвијановићева је истакла да Српска и Кина заједно раде на пројектима хидроелектрана „Дабар“ и „Бук Бијела“, као и на пројекту Термоелектране „Гацко“, након већ добијеног искуства на изградњи Термоелектране „Станари“. 

„Када је у питању саобраћајна инфраструктура, имамо низ меморандума и одређених споразума који упућују на сарадњу у изградњи ауто-пута који иде од Брчког према Бијељини, затим ауто-пута преко Млиништа према југу, као и ауто-пута према Приједору“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци. 

Она је након округлог стола о теми „Однос Републике Српске и Кине – остварена сарадња и могућности њеног унапређења“ нагласила да је међу значајним пројектима и реконструкција жељезничке пруге Бањалука-Приједор, али и низ неких других пројеката. 

„У области здравства већ се воде одређене активности када је у питању изградња болнице у Добоју“, навела је Цвијановићева. 

Она каже да је данашњи округли сто у Бањалуци, којем је присуствовала амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, окупио представнике институција Српске, који су имали прилику да бораве у Кини као полазници или учесници различитих студијских програма или семинара и да подијеле своја искуства. 

„Колико је важан данашњи догађај показује и чињеница да то вјероватно један од ријетких догађаја који окупи предсједника Владе и 11 министара. Ми већ имамо добру сарадњу са кинеским партнерима и желимо да је унапређујемо“, поручила је Цвијановићева. 

Она је додала да је ово била прилика да они који су боравили у Кини подијеле своја искуства, укажу на који начин се могу јачати већ сада добри и пријатељски односе између Кине и Српске и да се захвале за све оно што су тамо научили. 

„Данас смо инсистирали на томе на који начин научена знања могу да се употријебе и ставе у функцију даље сарадње и реализације одређених пројеката“, нагласила је премијер Српске. 

Цвијановићева је истакла да је посебно радује податак да је 31 основна школа и шест средњих школа у Републици Српској изразило интерес да организује часове кинеског језика. 

„Разговарали смо на који начин, уз подршку Кине, омогућити наставни кадар да бисмо могли да оспособљавамо нове генерације које ће бити суочене са модерним свијетом у којем ће Кина играти још већу улогу. Разговарали смо како да се они приближе једној таквој организованој земљи, свему ономе што она покушава да ради на економском и спољном политичком плану“, навела је Цвијановићева. 

Она је захвалила амбасадору Кине у БиХ, која је данас у Бањалуци представила неке од суштинских смјерница и када је у питању економски развој Кине, а и спољнополитички циљеви ове земље. 

„Препознали смо своју шансу у томе да даље сарађујемо, развијамо добре односе и изграђујемо повјерење“, додала је Цвијановићева. 

Премијер Српске уручила је кинеском амбасадору плакету као знак признања и захвалности за уложен труд и њен активизам, као и за разумијевање потребе успостављања добре сарадње и практичног рада на терену. 

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо рекла је да се сарадња Кине и Републике Српске у протеклом периоду развија веома брзо, апострофирајући енергетску област и успјешан пројекат изградње Термоелектране „Станари“. 

„Желимо да се та сарадња полако шири и на друге области привреде. Очекујемо да се што прије постигне нови споразум о сарадњи наших и предузећа из Српске у вези са изградњом ауто-путева“, рекла је Боова. 

Она је захвалила Влади Српске за организацију данашњег округлог стола на коме су обје стране имале прилику разговарају о проширењу сарадње. 

„За то је потребно учешће још више званичника, али и медијске пажње. У том смјеру треба да у будућности улажемо што више напора“, поручила је амбасадор Кине у БиХ. 

Она је изразила задовољство што ће ускоро бити отворен Конфучијев институт на Унивезитету у Бањалуци, додајући да је Кина спремна да овдашњим студентима пружи помоћ и у изучавању кинеског језика.

Архива