Српска тренутно има најбоље макроекономске показатеље

06.11.2017 Актуелно

Додик је навео да Српска има највећи број запослених од када постоји, те да се број запослених повећава, а незапослених смањује.

„Република Српска сервисира све своје обавезе и смањује апсолутни минус на свој дуг, тако што обавезе доспјеле на основу кумулираних дугова насталих прије 1991. године сервисира из реалних прихода, у овој години више од 100 милиона КМ, и на тај начин умањује апсолутни дуг“, рекао је Додик.

Он је навео да инфлација у Републици Српској никада није била мања, те да није тачно да расте дефицит.

„Релевантни подаци су да је Република Српска прошле године имала раст домаћег бруто производа 3,5 одсто и то је у апсолутном износу више у односу на Словенију, Хрватску или Србију“, рекао је Додик на посебној сједници Народне скупштине током расправе о Приједлогу одлуке о стављању ван снаге Одлуке о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је додао да је релевантан податак да је Српској просјечна плата већа него у неким чланицама ЕУ или у земљама у окружењу.

„Наша политика се заснивала на томе да очувамо стабилност плата у јавном сектору, како би се општа потрошња у Српској задржала због фондова и других ствари“, рекао је Додик.

И поред чињенице да су представници опозиције, који имају власт на нивоу БиХ, учинили све да забране законе на нивоу БиХ и онемогуће да Српска добије 150 милиона КМ од програма ММФ-а, те лакше успостави ток ликвидности, каже Додик, није било никаквог застоја у исплати плата и пензија, које су порасле три одсто.

Он истакао да је велики политички успјех 2011. године била посјета тадашњег високог представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

„Тада смо дошли до заједничке изјаве да правосуђе у БиХ има својих недостатака и важна је ствар да је званичник Европске комисије то рекао“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је прије годину дана британски правник, као представник ОЕБС-а, урадио детаљну анализу рада Суда и Тужилаштва БиХ, док је Република Српска послала 20 извјештаја Савјету безбједности УН.

Додик је оцијенио да је недопустиво да предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, као предсједник Одбора Народне скупштине за европске интеграције, не зна да постоји извјештај ОЕБС-а о раду Суда и Тужилаштва БиХ, а у свијету представља Републику Српску.

Он је навео да у Републици Српској нема организованог криминала, те да се Српска доживљава као набезбједнији простор у региону.

„Република Српска гради ауто-путеве и за то узима кредите, јер је циљ ове власти да се направи комуникација са Србијом, а договорено је да ‘додир’ буде код Вишеграда, према Рогатици, Сокоцу и да се пут ‘спусти’ до Пала“, рекао је Додик.

Архива