Српска наредне године улази у процес доношења новог устава

04.11.2017 Актуелно

 

Додик је навео да ће нови устав Републике Српске бити у складу са најсавременијим достигнућима и праксама сложених земаља.

Учествујући у раду научног скупа са међународним учешћем „Устав и изазови уставног развоја у сложеним државама“, који се одржана на бањалучком Правном факултету, Додик је рекао да Устав данас не одговара стварном интересу народа који овдје живи.

Додик је истакао да ће покушати да нови устав на неки начин буде двокружно усвојен управо због данашње ситуације да има Вијеће народа Републике Српске којег нема у Дејтонском мировном споразуму, а које у суштини одбија многа акта донесена у Народној скупштини.

Он је објаснио да ће приједлог новог устава Републике Српске бити упућен у парламент гдје ће се обезбиједити проста већина за тај акт, након тога ће бити упућен на уставни референдум за који сматра да ће добити подршку народа у Српској, а затим га вратити у парламент и прогласити.

„Устав нема намјере да у себи има неку врсту сецесије, самим чином доношења тог устава, али ће свакако омогућити да се и тим проблемима може бавити Република Српска“, рекао је Додик.

Он је рекао да је у све ово вријеме у БиХ карактеристично флагрантно кршење међунароног права путем високих представника међународне заједнице.

„То је довело до једног монструма који уопште не функционише – БиХ је данас у свакој врсти кризе, уставној, економској и моралној“, истакао је Додик.

Додик је рекао да дуго задржавање у таквим немогућим условима иде на штету свих.

„Нисам против да покушамо да нађемо нека рјешења, али она морају да иду путем јачања аутомономије Републике Српске добијене Дејтонским мировним споразумом“, напоменуо је Додик.

Он је рекао да је веома легитиман политички циљ да се гради већи степен аутономије, и то је свуда легитимно, иако ће неки рећи да је то сецесија.

Додик је подсјетио да је Република Српска унијела своју државност у БиХ, те истакао да овај скуп треба да говори о томе како наћи уставне механизме да се та државност врати Републици Српској без обзира на насиље међународне заједнице и монопол који је успоставила на дијалог у БиХ.

„Овакав скуп треба да даје не само одговоре на теоретска питања већ и на нека практична питања која се појављују, јер они у суштини усложњавају и доводе до пат позиције у читавој БиХ и читавом региону“, рекао је Додик,

Научном скупу присуствују и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, ретор бањалучког Универзитета Милан Матаруга и декан Правног факултета у Бањалуци Жељко Мирјанић.

Скупу ће реферате поднијети академици Рајко Кузмановић, Миодраг Симовић, Радомир Лукић, Миле Дмичић, Владан Петров, Дарко Симовић, Слободан Орловић и Горан Латиновић.

Архива