Србима одговара изворни Дејтон и уставна БиХ

20.11.2017 Актуелно

 

„Вануставна Босна нама не одговара, уставна Босна нам одговара и тада не бисмо постављали питање нашег статуса, али то нико неће да чује. Ми нисмо без алтернативе“, поручио је Додик и додао да Српска нема никакве користи од БиХ.

Он је истакао да је задовољан рјешењима произашлим из Дејтона која треба да се поштују све док се унутрашње стране не договоре другачије.

Према његовим ријечима, снаге и фактори који су овдје предвиђени да могу да се договоре, нису консултовани или су натјерани да се консултују.

„Наравно да није била наша добровољна одлука да се укине Војска Републике Српске и формирају Оружане снаге БиХ, али је био несношљив притисак. Никада нисмо оспорили ту одлуку, али споримо пренос више од 80 других надлежности“, подсјетио је Додик.

Он је рекао да референдум о независности није на дневном реду ниједног органа и институције у Републици Српској.

„Спекулације о томе постоје, партијски ставови о томе постоје, мишљења појединаца о томе постоје, то је несумњиво и то није да није јавна тема, али институционална тема није“, рекао је Додик за „Дојче веле“.

На тврдњу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, коју су му новинари цитирали, да је спреман на рат за очување цјеловитости БиХ, Додик је нагласио да не би расписивао референдум о независности Српске по цијену да дође до оружаног конфликта у БиХ јер има одговорност према народу, а не због тога што се боји Изетбеговића.

Он је оцијенио да Изетбеговић „нема никакву моћ“ и да би неко донио одлуку о нападу и интервенцији силе у Републици Српској морало би одлучити Предсједништво БиХ о употреби војске и Савјет министара о употреби Агенције за истраге и заштиту у неким дијеловима.

„Овдје имамо полицију која је бројнија, спремнија и мотивисанија за то. Друго, свака интервенција у Републици Српској из Сарајева на тај начин дефинитивно би ојачала ту врсту приче. Ово није Шпанија, јер централна власт нема никаква права за интервенцију“, појаснио је Додик.

Он је поручио да није за насиље, али да брани своје ставове. „Вјерујем да ће се БиХ, ако се овако настави, без унутрашњег договора и стварања базичног консензуса, сама распасти и Република Српска ће бити чињеница, јер једина може да функционише, има своје институције и довољан буџет да се сама финансира“, тврди Додик.

Коментаришући поређење Српске и Каталоније, Додик је рекао да Срби нису авантуристи како их многи представљају, као ни заглупљени националисти.

„Дакле, разумијем да за остваривање таквих елемената морате да створите политички оквир и једно политичко окружење, да се направи довољан квантум праксе у окружењу и у Европи и наравно да то буде барем дјелимично прихваћена ствар“, рекао је Додик, додајући да ради „на стварању тог политичког окружења“.

Он је оцијенио да Бошњаци никада не могу политички овладати БиХ, како то мисле, ни према Хрватима, а поготово према Републици Српској.

„Договор о томе како функционисати још није изгубљен, он мора да преиспита све ово што су високи представници наметнули. Ја чак и нисам против Суда и Тужилаштва БиХ у дијелу гдје би јасно била дефинисина његова надлежност, али то не може да се договори од самог формирања“, појаснио је Додик.

Говорећи о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да се наивно вјеровало када се почело са причом о референдуму да ће то наићи на добру реакцију демократског свијета и Европе, а онда се сазнало да ту има неких других ствари.

„Суд и Тужилаштво БиХ нису формирани у складу са Уставом БиХ, већ наметнутом одлуком високог представника којег је подржала демократска Европа и Америка. То је био одраз насиља, које је нама наметнуо окупациони суд и тужилаштво. Вријеме од тада до данас то је и показало“, каже Додик.

Предсједник Српске поновио је да је БиХ пропала држава.

Одговарајући на питање да ли је БиХ потребан трећи ентитет, Додик је рекао „зашто не“.

Оцјењујући однос Србије и Српске, Додик је истакао да је задовољан односом који је природан, наводећи да тренутно постоји највећи број доказа о тој сарадњи, као што су мостови, школе и вртићи.

„Србија подржава територијални интеритет БиХ и фаворизује договор унутра БиХ“, нагласио је Додик.

Архива