Кошарац: Рјешење за кршење Дејтона је независност Српске

08.11.2017 Актуелно

 

Коментаришући јучерашњи извјештај високог представника Валентина Инцка о стању у БиХ пред Савјетом безбједности УН, Кошарац је оцијенио да је његово понашање у БиХ већ дужи временски период проблематично и да изазива различите врсте политичких тенденција.

„Извјештај је врло неутемељен и једностран, а високи представник сада обавља позицију лобисте бошњачких политичких елита у БиХ на начин да користи прилику да кроз извјештаје у Савјету безбједности УН промовише оно што је политичка потреба Бошњака у БиХ“, рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он сматра да у земљи која жели да има кандидатски статус нема потребе за постојањем високог представника.

„Високи представник нема никакав кредибилитет с обзиром да је омогућио различите врсте тумачења Дејтонског споразума и да су, уопште, високи представници на различите начине, кроз различите облике дјеловања онемогућавали да се Дејтонски споразум тумачи онако како пише“, нагласио је Кошарац, који је и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он је подсјетио да су високи представници у континуитету вршили „криви превод“ Дејтонског споразума и омогућавали да мимо дејтонских овлаштења јачају одређене институције БиХ која нису дејтонско рјешење.

Кошарац је истакао да је све то интензивно рађено када је на власти био СДС и ПДП у заједничким институцијама.

„И данашње ћутање кадра такозваног `Савеза за промјене` у овако тенденциозном извјештају високог представника очигледно говори о томе да немају капацитет да стану уз институције Републике Српске и бране их када су на мети напада на неком међународном форуму и пред било којим међународним институцијама“, констатовао је Кошарац.

Он је рекао да је било за очекивати да се од Савеза за промјене чује одбрана Републике Српске када је високи представник напада у Савјету безбједности.

„Нажалост, њихово понашање је политички трагично. Очигледно је да нису реаговали на нападе високог представника на институције Републике Српске и мислим да им прија политика високог представника“, сматра Кошарац.

Он је указао на то да високи представник, намећући одређене одлуке, коментришући и износећи из ове земље различите ставове који нису утемељени и нису у складу са Дејтоном, врши снажан притисак и прави проблеме институцијама Републике Српске.

„С тим треба престати и показати потпуни капацитет. Наш став јесте изворни Дејтонски споразум, примјена изворног споразума и не оправдава се никакав интервенционизам“, поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, улогу високог представника, као лобисте бошњачке политике, сада преузима Уставни суд БиХ, односно странци.

„Данас имамо ситуацију да, када треба причати о кредибилности ове земље у складу са дејтонским оквиром, имамо ситуацију да доминанте одлуке у овој земљи доносе странци, судије у Уставном суду и високи представник који наноси штету Републици Српској, али и БиХ“, рекао је Кошарац.

Он сматра да у наредном политичком периоду треба да дође до ревизије одлука високог представника, али и одлука институција БиХ које су настале на неуставан начин одлукама високог представника, те да на томе треба инсистирати.

„Не смију се више дозволити одлуке које ће да донесу институције БиХ на штету институција Републике Српске. Ако је рјешење независност Републике Српске и ако се настави оваква тенденција – немамо проблем да то кажемо“, поручио је Кошарац.

Архива