Кошарац: Pуководство Српске показало да води одговорну националну политику

07.11.2017 Актуелно
 
„С друге стране, имали смо потпуно видљиву ситуацију да се такозвани Савез за промјене и даље понаша дволично и политички и национално неодговорно, јер једно причају у Народној скупштини, а друго у амбасадама у Сарајеву и сједишту СДА“, изјавио је Кошарац коментаришући посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске, на којој су ван снаге стављене одлуке о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и о избору чланова у Комисију за спровођење референдума. 
 
Као лош примјер таквог понашања Савеза за промјене, Кошарац је подсјетио на изјаве њихових високих функционера у вези са референдумом о Дану Републике када су говорили да имају нека преча посла него референдум, те да неки чак нису ни изашли на референдум. 
 
„То говори о њима и њиховом полтронском односу према дијелу међународне заједнице која је очигледно жељела да уведе неке додатне проблеме у Републици Српској“, рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву. 
 
Напомињући да је Република Српска и даље опредијељена за референдуму, он је истакао да је веома важно да је руководство Републике Српске позвало опозицију да се укључи, како би били јединствени по овом питању. 
 
„Међутим, познавајући њихову дволичност и полтронство према дијелу међународне заједнице, а посебно СДА то би била авантура на начин како су то они радили и када је био први референдум о Дану Републике“, нагласио је Кошарац, који је пресједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ. 
 
Говорећи о измјени Изборног закона БиХ, Кошарац је рекао да је трајно опредјељење СНСД-а да се поштује став институција Републике Српске и да у свакој евентуалној промјени Изборног закона Српска сачува своју аутономију у изборном процесу. 
 
„Република Српска је изборна јединица и има уставно право да бира српског члана Предсједништва БиХ и посланике у Представничком дому, а Народна скупштина Републике Српске делегате у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Ми ту апсолутно имамо јасан став да не дозволимо ни милиметар одузимања уставног права Републике Српске кроз Изборни закон“, поручио је Кошарац. 
 
Он је нагласио да је видљиво да у ставовима о Изборном закону постоје проблеми у Федерацији БиХ у смислу унутрашњих односа и функционисања. 
 
„СНСД заступа став да представници једног народа не могу бирати представника из другог народа јер смо имали такву ситуацију избора члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа у неком прошлом изборном процесу“, подсјетио је Кошарац. 
 
Он је рекао да се СНСД противи могућности да, када је ријеч о провођењу изборних резултата, изборни губитници конституишу власт на нивоу заједничких институција. 
 
Уколико измјене Изборног закона буду разматране по хитној процедури на наредној сједници Представничког дома парламента БиХ, Кошарац је најавио да ће посланици ове странке поступити у складу са ранијим поступком делегата у Дому народа БиХ и званичним ставом институција Републике Српске да треба обезбиједити проходност том законском акту. 
 
Говорећи о статусу Срба у ФБиХ, Кошарац је рекао да је то питање дефинитивно отворено, те да је СНСД посвећен његовом рјешавању на адекватан начин кроз попуњавање Клуба Срба у Дому народа ФБиХ. 
 
„Сматрамо да је веома важно политичко питање да Срби буду конститутивни у значајном дијелу ФБиХ што данас није случај и да имају такав изаборни капацитет да могу бити изабрани као и представници остала два народа у Дом народа ФБиХ“, навео је Кошарац.

Архива