Консензусом до одлуке о референдуму да би био испоштован

06.11.2017 Актуелно

 

Додик је истакао да се не може дозволити да се изгласа референдум, а да представици странака из Српске, које су власт на нивоу БиХ, то не испоштују.

„Не желимо се играти са народом, са капацитетима Републике Српске, јер је подијељен политички амбијент у Српској“, рекао је Додик.

Додик је појаснио да није против референдума и истакао да вјерује да ће се референдумом одлучивати и о много важнијим питањима.

Он је нагласио да национални и државни интерес свих који овдје живе јесте да се окупе око таквих тема и да ту не смије бити разлике у политичким партијама.

Разлике у политичким партијама може бити по неким другим питањима, а на егзистенцијалном и дугорочном питању за народ не може бити никакве калкулације, већ мора бити консензус, поручио је Додик.

Он је рекао да ранију одлуку Народне скупштине Српске о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ треба суспендовати, а не укинути, јер ако се укине то значи одрицање од права о доношењу одлука о себи.

„Предложићу до почетка идуће године закон о измјенама и допунама Кривичног закона Српске у којем ћемо навести као кривично дјело непоштивање одлука Народне скупштине Српске, и ставићемо да се примјењује од почетка 2019. године“, најавио је Додик у Народној скуштини Српске.

Он је појаснио да доношење тог закона није да би се обрачунавало са садашњом опозицијом у Српској.

„Ако одлучујете у име Републике, а не поштујете њене институције, онда ћете одговарати – ко год да буде на власти ступањем тих измјена на снагу. Зашто је то лоше“, рекао је Додик.

Он сматра да је то један од начина да се заштити Република Српска.

Архива