Наставити реформе у образовању и повезивање са тржиштем рада

29.11.2017 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла новинарима у Бањалуци да треба почети са едукацијом за она занимања за која постоје гарантована радна мјеста, интензивирати интернационализацију Универзитета у Бањалуци и промовисати комерцијализацију.

„Али не у смислу повећања трошкова за студенте, већ да оспособимо властите институте и факултете да учествују у квалитетним пројектима како би зарадили новац за своје факултете и та средства искористили за потребе даљег истраживачког рада“, навела је Цвијановићева.

Она је на Факултету политичких наука у Бањалуци учесницима научно-стручне конференције „Студенти у сусрет науци“ одржала предавање „Улога Владе Српске у подршци и развоју науке и технологије, образовању и активној партиципацији младих у друштву“.

Цвијановићева је истакла да је важно да научноистраживачки рад има употребну вриједност.

„До сада смо се добро држали на том задатку и сигурна сам, као и наставници и студенти, да морамо и даље спроводити реформе да бисмо се уклопили у оно што је тренд у модерној Европи и свијету“, нагласила је Цвијановићева.

Она каже да традиционална конференција „Студенти у сусрет науци“ веома успјешно говори о интеракцији судената, наставног особља и Владе Српске на плану промовисања заједничког рада, приоритета и унапређења и модернизовања наставног процеса.

„Једна реформа не значи једнократну мјеру, већ читав низ системских корака који се спроводе годинама и никада не престају. Драго ми је да и овдје видим да су наши студенти оспособљени да на најбољи начин уђу у свијет науке и својим сугестијама допринесу унапређењу таквог процеса“, оцијенила је Цвијановићева.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Универзитет, Влада Српске и ресорна министарства пружају пуну подршку студентима у организацији ове конференције.

„Конференција је значајна јер студенти први пут публикују своје научне радове. Она је и мултидисциплинарна, односно постоји повезаност између различитих научних области. Студенти који студирају различите факултете, размјењујући искуства, долазе до нових идеја које ће реализовати током или након студија“, навео је Гајанин.

Он је истакао да је ова конференција из године у годину квалитетнија и у погледу раста броја научних радова, који се публикују и служе студентима и асистентима за напредовање у струци.

Предсједник Организационог одбора конференције „Студенти у сусрет науци“ Марија Пуљаревић нагласила је да је ријеч о скупу међународног карактера, те да су у оквиру овогодишње конференције одржана многа предавања и такмичења из разних научних области.

„Ова конференција је једина студентска конференција таквог типа у Српској, БиХ и региону“, каже Пуљаревићева.

Конференцију 10. пут организује Студентски парламент бањалучког Универзитета.

Конференцији и предавању које је одржала премијер Српске Жељка Цвијановић присуствовали су министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, представници руководстава студентских организација, као и бројни професори и студенти.

Архива