Институције Српске донираће 150.000 КМ за обнову Храма у Градишци

24.11.2017 Актуелно

 

Предсједник Српске, који је синоћ присуствовао донаторској вечери за обнову централног православног храма у Градишци, изразио је наду да ће, уз донацију општине Градишка од 50.000 КМ и бројних приложника, бити прикупљено довољно средстава за обнову храма, који се налази на самом улазу у Републику Српску.

„Већ дуже се планира обнова храма у Градишци који је био повезница различитих генерација и свједок наших успјеха и страдања. То је храм који говори много о нашем идентитету и у којем ћемо се окупљати, крстити и вјенчавати“, рекао је Додик.

Он је истакао да је Храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци потребан српском народу и свима који на то подручје долазе и пролазе.

Додик је нагласио да је Република Српска увијек несебично помагала изградњу и обнављање црква, јер је Српска православна црква данас један од најснажнијих елемената националног српског идентитета.

„Гдје год постоје Срби, постоје и цркве које нас окупљају и свједоче о нашим националним вриједностима, нашој култури, вјери и крсној слави“, нагласио је Додик.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да су локална управа, као и бројни привредници и приложници вођени племенитим циљем да се обнови ова светиња.

„Окупили смо се да сви по мало помогнемо да се обнови храм који се налази на вратима Републике Српске и представља бисер Српске православне цркве и нашег града“, нагласио је Аџић.

Први Храм Покрова Пресвете Богородице у Градишци саграђен је 1866. године и служио је вјерницима све до 1927. године, када је на истом мјесту подигнут нови православни храм који је порушен почетком Другог свјетског рата.

На истим темељима од 1967. до 1973. године грађен је садашњи Храм Покрова Пресвете Богородице.

Донаторској вечери за обнову градишког храма присуствовало је више од 250 приложника, представници републичке и локалне власти, привредници, руководиоци јавних предузећа и установа и бројни други донатори.

Архива