Hиједнa надлежност није пренeceнa слободном политичком вољом на ниво БиХ

21.11.2017 Актуелно

 

„Све је учињено притисцима на људе, пријетњама, казнама, затварањем, прогоном, малтретирањем и тортуром међународне заједнице. То се не може сматрати неутралним и објективним политичким условима за било какво одлучивање“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Говорећи о враћању пренесених надлежности, Додик је нагласио да све што је у складу са Уставом треба да буде постављено на уставан начин.

„Огроман притисак, казне, малтретирање институција и појединаца били су у функцији централизације и унитаризације БиХ. Постоји Устав и њега треба поштовати. БиХ живи свој вануставни живот и уколико хоће да преживи мора да се врати у оквир Устава“, поручио је Додик.

Коментаришући 22 године од потписивања Дејтонског мировног споразума, Додик је рекао да је Република Српска стабилна, те да је преживјела можда и гори период него што је био сам рат.

„Стална оспоравања од високих представника и подмукле акције имале су циљ да пренесу надлежности на ниво БиХ и створе унитарну земљу како су то западни кругови обећали Алији Изетбеговићу“, истакао је предсједник Републике Српске.

Додик је навео да се Република Српска изборила против свега тога, те да данас у Републици Српској постоје стабилност, мир и развој.

„Вољели бисмо сви да је то боље, али нико не може да каже да Република Српска није у свом постојању остварила циљеве за које се овај народ борио, а то су слобода, развој, миран живот и стална борба за економски просперитет“, рекао је Додик.

Одговарајући на новинарско питање о 25. новембру, који се у већем дијелу Федерације БиХ обиљежава као „дан државности БиХ“, Додик је поручио да у Републици Српској те државности нема.

Архива