СНСД – Уједињена Српска: Заједничком платформом ка јачању Српске

28.11.2017 Актуелно

Додик је истакао да цијени напор Уједињене Српске и да ће сарађивати са њом и са осталим политичким партијама, као што то и ДНС чини са другим странкама.

„Избори који долазе су веома важни са становишта укупних односа у БиХ. Само снажне институције у Српској могу бити фактори њеног очувања“, рекао је Додик новинарима након састанка са предсједником Уједињене Српске Ненадом Стевандићем у Бањалуци.

Додик је поручио да ова политичка платформа подразумијева низ деликатних елемената и да би требало да се појави пред саме изборе наредне године.

Он је нагласио да је СНСД захвалан Уједињеној Српској на политичкој сарадњи коју су имали у прошлости, а која је била усмјерена на стабилизацију и јачање Народне скупштине и Владе Републике Српске.

Према Додиковим ријечима, ове двије странке заједно раде на свим питањима која су у интересу Републике Српске.

„Свјесни смо да је ситуација на политичкој сцени у Српској таква да постоје снаге које раде у институцијама БиХ чији рад није био у интересу Српске и да је често био на штету Српске. Треба да усмјеримо снаге и капацитете како бисмо то у политичком дјеловању разоткрили и народу дали што више аргумената у вези са таквим дјеловањем“, нагласио је Додик.

Он је поручио да су само јака Република Српска и њене институције циљ Уједињене Српске и СНСД-а, те да њихова сарадња није уперена ни против кога.

„Наш план је да пред саме изборе објединимо што више, не само партија из Републике Српске, на заједничком циљу, него и важних појединаца, невладиних структура и свега што ће бити у функцији додатне стабилизације снаге Републике“, навео је Додик.

Он је истакао да је веома важно одбацити међународни интервенционизам у унутрашњим питањима БиХ, те да се мора радити на питањима која доводе до тога да се уставна позиција Републике Српске у Уставу БиХ на прави начин валоризује.

„Надлежности пренесене у прошлости морају бити преиспитане и то ће бити једна од главних тема које ћемо поставити као циљ, не само у овој години до избора, него и након избора“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је захвалан Стевандићу за добру сарадњу и да их је окупила идеја о снажној Републици Српској, те да Стевандић добро обавља свој посао и да неће бити смијењен са мјеста потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, без обзира на амбиције Савеза за промјене.

Додик је рекао да је у свакодневном контакту са лидаром ДНС-а Марком Павићем.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић истакао је да тема данашњег састанка нису били лични односи, него заједнички концепт јачања и очувања институција Републике Српске и покушај да се једним језиком Српске говори и у Бањалуци и у Сарајеву.

„То представља окосницу политике коју води предсједник СНСД-а, а ми у том смислу партиципарамо јер сматрамо да тај однос Републике Српске мора бити још јачи. Ми треба да пружамо подршку том стабилном амбијенту у Српској и да доведемо до потпуног слома политичког блока Савеза за промјене“, поручио је Стевандић.

Он је рекао да Република Српска треба идуће године да говори једним језиком.
„То ће утицати на њену стабилност, а то ће стабилизовати БиХ јер се више у БиХ неће надати да ће доћи до неких лојалних Срба да би остварили великобошњачке пројекте“, сматра Стевандић.

Он каже да Уједињена Српска својим капацитетом који, како је навео, није мали у смислу могућности, али је тренутно мали по броју посланичких и одборничких мјеста, може дати довољан допринос да буде коректан партнер.

„Ми овдје немамо никаве личне интересе, нити учествујемо у прављењу или разбијању било каквих коалиција. Желимо да дјелујемо као интегративни фактор“, рекао је Стевандић.

Он је додао да Уједињена Српска нема ништа ни са каквим односима унутар коалиције СНСД-ДНС-Социјалистичка партија.

„Поштујемо све што та коалиција ради и не намјеравамо да било кога мијењамо или истискујемо. Сматрамо да је наш напредак резултат рада, а не било каквих односа са било ким“, објаснио је Стевандић.

На састанку у Палати Републике делегацију СНСД-а чинили су и Жељка Цвијановић, Нада Тешановић, Небојша Радмановић и Славко Митровић, а у делегацији Уједињене Српске били су Наталија Тривић, Милан Петковић и Дарко Кременовић.

Архива