Додик: Сва питања у Српској рјешаваће се референдумом

06.11.2017 Актуелно

 

Додик је нагласио да све што је у том смислу радио није било с намјером да изазове насиље или дестабилизацију, већ да обезбиједи право народа да одлучује о себи, попут питања о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је оцијенио да је давно схватио да Суд и Тужилаштво БиХ, које је наметнуо високи представник у БиХ, представљају мјесто креирања новог политичког система у БиХ који ће заједно са Уставним судом БиХ, уколико се од Републике Српске не оспори или на други начин онемогући, кроз политички прогон и институционалну злоупотребу довести до значајног урушавања снаге институција Српске.

Додик је нагласио да му је као предсједнику Уставом дато право да представља, заступа и брани интересе Републике и да се понаша у складу с тим.

Он је навео да је поносан на Републику у којој нико због политичког става није био предмет прогона, иако има оних који мисле да треба постати власт да би се обрачунало са политичким неистомишљеницима, што се могло видјети 2014. године када је формирана власт на нивоу БиХ, те како се злоупотребљавају неуставно формиране институције у БиХ.

Додик је подсјетио да је највише преношења надлежности било у периоду када је садашња опозиција била власт у Српској, те да су се политичке грешке дешавале јер се међународна заједница показала као лажан партнер, креиравши све у БиХ на штету Српске.

„Зауставили смо преношење надлежности и довели се у позицију да можемо да подвучемо црту и да покушамо да се боримо за уставност. Овај референдум је борба за уставност у БиХ“, рекао је Додик током обраћања на посебној сједници Народне скупштине на којој ће се посланици изјаснити о Приједлогу одлуке о стављању ван снаге Одлуке о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је нагласио да је овај референдум предлаган у два наврата и да ће бити предложен опет, али да је потребан консензус власти и опозиције, посебно када је ријеч о важним државним и националним темама.

Додик је нагласио да је важан консензус јер је опозиција у Српској власт на нивоу БиХ и да би се могло дјеловати према закључцима рефрендума, а не политиканска и неефикасна политика у име Српске на нивоу БиХ.

„Референдум је одлична ствар за Републику Српску, они који политички размишљају стали би иза тога. Спреман сам да подржим сваки облик референдума у Српској јер је то право народа и то право морамо да приграбимо као свој највећи капитал у будућем политичком животу“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да подјела у Српској у вези са питањем о раду Суда и Тужилаштва БиХ доприноси опстанку ових институција.

„Сматрам и даље да је референдум кључан за нас, али сам свјестан констелације, зато и нисмо објављивали одлуку, чекајући да то опозиција прихвати, заједно манифестујемо консензус, објавимо референдум и изађемо на гласање“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Српска показала да постоји континуитет политичке борбе који ће бити настављен чињеницом да ће ова одлука бити повучена на одређено вријеме док се опозиција и власт не окупе око те племените идеје.

„Овдје нема мјеста кукавичлуку, храброст се доказује у томе да нешто хоћете, а не само у томе да нешто оспоравате“, нагласио је Додик.

Он је упитао зашто се западна међународна заједница противи референдуму, као и дио политичких снага у Српској, ако референдум није важан.

Додик је нагласио да је актуелна власт довела до тога да интервенционизам међународне заједнице буде уништен и да ће наставити то да ради, док је појединим посланицима потребна подршка међународног фактора.

Он је нагласио да лични анимозитет не може бити разлог недоласка на заједнички састанак након пресуде Насеру Орићу, нити може неко да се скрива иза федералних медија како би рекао свој став.

Додик је закључио да је спреман да стане испред свих да би био спроведен референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, али да је потребан консензус јер борба за народне интересе то подразумијева.

Архива