Додик: Српска има све елементе државности, БиХ је неодржива

13.11.2017 Актуелно

 

„Гарантујем, независна Српска ће нам пасти у крило као зрела јабука. БиХ је неодржива, а када би се Република Српска данас издвојила не бисмо имали
ниједан проблем да живимо као самостална држава“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Додик је поручио да би, када би могао сутра да формира самосталну Републику Српску, а да „не падне ниједна глава“, то и учинио.

„Моја политика је да то учиним политичким средствима“, рекао је Додик.

Предсједник Српске истиче да је БиХ „морање, а не жеља“, те да се никада није осјећао „Босанцем“.

„Увијек ме заболи када дођем у Београд и неко ме пита – `Шта има ново у Босни?`. Утрнем од таквог питања. Не мрзим никога у Босни, али се не идентификујем са том државом, већ са народом којем припадам, својом вјером, језиком и писмом“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли инсистирањем на самосталности Српске угрожава позицију Београда у вези са Косметом, Додик је рекао да није питао Србију шта о томе мисли, али да сматра да Београд из својих разлога мора остати на међународноим принципу територијалне недјељивости, имајући у виду Косово.

„То је најважније државно питање Србије и ја то разумијем. Али исто тако, најважније национално питање Србије је Република Српска“, рекао је Додик.

Упитан да ли се та два питања могу рјешавати у пакету, Додик је рекао да је
свијет поводом Косова и Метохије, наводно кажњавајући Слободана Милошевића, додатно понижавао Србију и Србе, што говори колико је тај пројекат циничан у антисрпски, а не антимилошевићки.

„Циљ је био да се уруше и понизе српска државност и нација. Албанцима и Србима, који ратују и убијају се, мађународна заједница каже – разиђите се. Муслиманима и Србима, који, такође, ратују и не воле се кажу – морате да будете заједно. То је лицемјерје међународне заједнице. Није нам понуђено фер рјешење“, рекао је Додик.

Коментаришући дешавања у Каталонији, Додик је рекао да се Српска није идентификовала са тим шпанским регионом.

„Наша прича је потпуно аутентична. Историју Каталоније не познајем довољно, али знам своју и знам да је Република Српска конституисана као држава, јер сам био посланик када се та одлука доносила. Имамо све елементе државности – територију, ефективну власт и народ који то жели. Били смо и јесмо држава, али нам не дозвољавају да то говоримо“, рекао је Додик.

На констатацију да је због таквих ставова ушао у сукоб са међународном заједницом, Додик је рекао да се Срби као народ морају ослободити стереотипа да странци овдје могу да раде шта хоће, а да они морају да слушају, додајући да је он са тим рашчистио још 2006. године, када је постао премијер.

„Тада сам прекинуо праксу да се сви материјали прије сједнице Владе шаљу у Канцеларију високог представника /ОХР/. Када је дошао њихов представник Крис Бенет да се жали ја сам га избацио напоље и написао одлуку да му се забрањује улазак у зграду Владе Републике Српске“, подсјетио је Додик.

Осврћући се на посљедњи извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка, Додик је рекао да Инцко мора да оде, али да нико други не дође.

„Он је један фини међународни хохштаплер. Има плату од 24.000 евра, на коју не плаћа порез, а трагично је што тврде да он нама помаже“, рекао је Додик.

Поводом Инцкове тврдње да је ублажио реторику и одустао од референдума послије санкција САД, Додик каже да моли Американце да му продуже санкције, ако мисле да је то разлог.

„Мени је живот лакши откако ми Американци не долазе у кабинет. Шта ће ми они? Са њима је веома тешко разговарати. То су увијек надобудни типови који нешто траже и на нешто нас присиљавају“, рекао је Додик.

Поводом тврдњи да је један од захтјева америчког дипломате Хојт Јиа предсједнику Србије Александру Вучићу био да обузда Додикове аспирације у вези са независној Српској, предсједник Српске каже да се Хојт Ји овдје лажно представља као нека моћ, а највећи је губитник.

„До сада се није десило да је неки амерички дипломата дошао и нешто рекао, а да је послије морао да мијења свој став. То говори да он није добио подршку Вашингтона за такву причу. Зато је ЕУ истог дана саопштила да не стоји иза тога. Одлично је што се то десило, јер се сада види да је тај Хојт Ји потпуно безначајна политичка фигура и обичан мешетар“, сматра Додик.

Он је негирао да је било притисака из Београда по питању референдума о правосуђу.

„Нема притисака из Београда. Раније их је било у одређеној мјери, али са Вучићем тога нема. Имамо одличне односе са Србијом. Оно што се види је веома добро, оно што се не види је још боље“, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву Јиа да Србија сједи на двије столице, Додик је рекао да је заправо Ји сједио на двије столице – једној из бивше администрације и на другој у покушају да се договори новој, која му је очигледно измакла.

„Овдје се не ради о столицама, већ о реалним интересима. Траже да прекинемо односе са Русијом и питају шта су они урадили за нас. Урадили су много. И да ништа друго нису, ставили су вето на британски приједлог декларације УН по којој су Срби геноцидан народ. Не само да би то био додатан атак на Српску већ би та декларација разграђивала и Србију. То се не може заборавити. А од Американаца смо добили бомбе са осиромашеним уранијумом. Они су јаки, то је у реду, али немојте очекивати да вам аплаудирам док нас бомбардујете“, рекао је Додик.

Поводом информације да Велика Британија у БиХ шаље додатне војнике „за оперативно реаговање у региону“, Додик је оцијенио да је стара британска политика усложњавање односа, а не рјешевање проблема, додајући да је та политика у континуитету антисрпска.

„Чак и када је дјеловало да су нам савезници, радили су подмукло против српских националних интереса. Морамо народ да ослободимо стереотипа о моћним странцима и да судбину узмемо у своје руке. Ја сам примјер да је то могуће“, рекао је Додик.

Он истиче да би Српска била додатно девастирана да је показивала подаништво према странцима.

„Ја уопште не вјерујем у добре намјере странаца“, поручио је предсједник Српске.

Говорећи о заједничкој декларацији Србије и Српске о правима српског народа, Додик је поновио да би ових дана текст декларације трабало да разматра заједнички тим, те да, уколико се сагласи, и скупштине о томе расправљају.

Он каже да ће то бити први пут да скупштине Србије и Републике Српске донесу идентичан акт, оцијенивши да је то веома важно.

Поводом негативних реаговања на декларацију, Додик каже да је то немогуће објаснити, додајући да тај документ неће бити основ за дестабилизацију.

„Зашто ми не бисмо промовисали своја политичка права у Црној Гори, Албанији, Словенији…, као што они чине за своје сународнике у својим државама. То је афирмација права, а не неко јуришање“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање шта је за Србе уз Републике Српске најважније да се нађе у декларацији, Додик је рекао да Срби у БиХ не желе да буду босански Срби.

„Хоћемо да изразимо да су Срби – Срби, гдје год да живе. Да нису ничији, да припадају свом народу и воле Србију. Онима који су нападали декларацију вјероватно ће сметати што није написано нешто ненормално да би они имали чиме да се занимају“, рекао је Додик.

Архива