Додик: Сраман шамар Србима, Српској не могу ништа

22.11.2017 Актуелно

 

„Све ово доживљавамо као наставак стереотипа о унапријед осуђеним Србима којима је испоручен огроман број казни. Међутим, ово не доживљавамо ни као пресуду Републици Српској, ни њеној војсци, нити српском народу у цјелини. Ово доживљавамо као још један срамни шамар српским жртвама чије страдање није процесуирано и никад осуђено“, навео је Додик.

Додик је за „Спутњик“ рекао да пресуда, која је данас изречена Младићу, нажалост, није никакво изненађење и представља дио континуитета антисрпских одлука и пресуда против Срба у цјелини.

Он је оцијенио да ће та пресуда само оснажити став Срба да је за њих генерал Младић херој и патриота.

„Пресуда је доказ неадекватног третмана жртава и апсолутно је селективна и према жртвама и према почињеним злочинима које годинама спроводи Хашки трибунал“, рекао је Додик.

Он је навео да је за Србе Младић одувијек био херој, јер је човјек који је у немогућим условима организовао и водио Војску Републике Српске са циљем да одбрани и сачува слободу свог народа.

Додик је истакао да је Младић човек којег Срби виде као некога ко је спријечио нови геноцид који им је припреман у БиХ и Хрватској, те навео да се генерал и прво руководство Републике Српске на челу са Радованом Караџићем не може избрисати из перцепције народа, већ ће само ојачати мит о њима.

„Ми одбацујемо могућност да је то пресуда било каквој причи о Републици Српској. То само у перцепцији Бошњака у БиХ постоји“, рекао је предсједник Српске.

Он је рекао и да је пресуда неправедна и да у том погледу Хашки суд треба избацити из свих уџбеника и колективне перцепције о њему.

„Напросто, то је кад је формирано све било написано. А онда су само хапшени они од Срба који су тамо требало да буду приведени да им се саопшти оптужница. Дакле, немамо намјеру ни да саслушамо било какве покушаје да нам неко било шта од овога предочи као обавезу или неки проблем Републике Српске“, нагласио је Додик.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Архива