Додик: Нисмо одустали од независности

08.11.2017 Актуелно

„Ми смо рекли да то није тема овог времена, али, у сваком случају, нисмо одустали од те идеје. Уколико у БиХ не буде дијалога и ако се БиХ не редефинише у смислу уставног уређења какво је данас, немамо ниједан разлог да останемо у БиХ“, поручио је Додик.

Предсједник Српске каже да је нетачна констатација високог представника у БиХ Валентина Инцка у извјештају Савјету безбједности УН да је, након што су му уведене америчке санкције, смањио учесталост позива на независност Српске и распад БиХ.

„У суштини ми нисмо одустали од тога и чекамо вријеме… Уколико се БиХ не врати на позицију Уставом прописаног система, ми ћемо реаговати на то“, рекао је Додик.

Додик је упитао ко се данас боји Инцка?

„Ко је тај и шта он ради уопште? То је очигледно смишљено да би се на локалном нивоу направила нека позиција утицаја на јавно мњење у вези са мном. Јасно ћу рећи – Република Српска је у БиХ унијела своју државност, територију и ефективну власт. У БиХ је ушао народ који није имао идеју да је формира, већ јединствену и независну Српску“, нагласио је Додик.

Он је истакао да је развој међународних околности довео до тога да се створи БиХ као неодрживи монструм који је служио само странцима да покажу своје присуство.

„Таква БиХ, која је створена међународним уговором и у себи има Анекс 4, односно Устав БиХ, могла је за нас бити прихватљива. Али, БиХ у којој су високи представници и други пренијели и отели надлежности Републици Српској, наводно градећи унитарну БиХ, за нас је неприхватљива“, поручио је Додик.

Архива