Додик и митрополит Порфирије договорили оснивање подружнице СПД „Привредник“

01.11.2017 Актуелно

Након данашњег састанка са Његовим високопреосвештенством митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем у Административном центру Владе Српске, којем је присуствовала и предсједник Владе Жељка Цвијановић, Додик је истакао да је оснивање подружнице Фондације „Привредник“ од добробити за Српску.

„Имајући у виду историјске заслуге за школовање огромног броја српских студената и ученика, а прије свега великих имена, договорили смо да у наредних мјесец дана одржимо оснивачку скупштину и тако се прикључимо Фондацији која већ дјелује у Новом Саду и Загребу“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према Додиковим ријечима, за подршку Фондације моћи ће да аплицирају ђаци и студенти српске националности, без обзира на то да ли живе у Српској или у остатку БиХ.

„Нама је ово добра прилика да се интегришемо са једним историјским временом када је то био готово једини извор за финансирање великих наших генија који су користили та средства, и увијек остали привржени фонду и његовом дјеловању“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Фондација због познатих околности била угашена, а њена имовина у Загребу и Хрватској, која је била импонзантна, одузета и национализована. Подсјетио је да ђаци и студенти користе средства Фондације која се прикупљају од донација привредних организација и јавних установа, те да ће тако бити и у Републици Српској, уз свесрдну подршку њених институција.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије захвалио је за добру вољу да у Српској буде основана подружница Фондације „Привредник“, подсјећајући да је она реоснована 1993. године у Новом Саду.

„Од тада до данас, укључујући загребачки „Привредник“, више од 2.500 дјеце добило је стипендије из овог фонда. Фонд је значајан прије свега због тога што треба да интегрише и повеже сву дјецу Србе, без обзира на то гдје живе“, поручио је митрополит Порфирије.

Он је нагласио да је то нарочито важно у данашња времена када се многе ствари постижу пречицом, без много труда, уз помоћ неких познанастава и веза, уз припадање једној или другој групацији.

„Они који су предвиђени да буду корисници овог фонда јесу прије свега људи који су вриједни, дјеца из средњих школа и факултета која улажу огроман напор да би дошли до знања, које онда на легитиман начин могу да развијају и да од свог рада и знања имају користи. У овом случају оснивањем Фондације `Привредник` у Бањалуци највише користи на дуге стазе ће заправо имати држава“, рекао је митрополит Порфирије.

Српско привредно друштво „Привредник“ је једна од највећих живих задужбина новије историје Срба, са просвјетно-привредним карактером.

 

Архива