Додик одликовао „Александров“ Орденом заставе Српске са златним вијенцем

12.11.2017 Актуелно

 

Додик је истакао да је за Републику Српску велико задовољство и срећа долазак овог ансамбла у Бањалуку, те захвалио свима који су учествовали у организацији овако великог догађаја.

„Република Српска и Русија имају највећи могући ниво сарадње. Ми смо поносни на ту сарадњу и разумијевање које имамо. На плану економије наши односи су веома добри, а све чинимо да у области културе, образовања и здравства тај ниво подигнемо што је могуће више“, рекао је Додик обраћајући се члановима Ансамбла.

Додик је нагласио да Република Српска доживљава Русију као братску и пријатељску земљу, а чланове ансамбла као пријатеље и браћу.

„Моје мисли и поштовање иду ка трагично страдалим припадницима овог ансамбла. Чињеница да ансамбл дјелује и ради говори о величини ансабмла, те историји – његовој и саме Русије“, рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да је долазак ансамбла у Српску још један доказ пријатељства.

„Импресиониран вашим умјетничким и организационим способностима, чињеницом да сте данас овдје, одлучио сам да вам додијелим орден као знак поштовања према свим бившим члановима, садашњим и онима који ће у будућности проносити славу ансамбла“, поручио је Додик члановима ансамбла.

Према његовим ријечима, ово одликовање ће још више приближити Српску срцима свих чланова „Александрова“.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Петар Фролов рекао је да је хор „Александров“ већ одавно бренд руске културе и умјетности, те да је проживљавао све оно што су проживљавале руска армија и држава.

„Изражавамо захвалност руководству Републике Српске и предсједнику Додику, организатору догађаја, као и свим члановима хора. Увјерени смо да ће овај културни догађај имати тежину за Српску и Бањалуку. Радићемо и убудуће на проширењу културних веза Русије и Српске“, поручио је Фролов.

Умјетнички вођа Ансамбла „Александров“ пуковник Генадиј Сачењук истакао је да је између српског и руског народа увијек постојало чврсто пријатељство, али и данас се односи између два народа све више учвршћују.

Он је у име комплетног ансамбла захвалио предсједнику Српске за част која им је указана. „Ви сте овим орденом наградили читав колектив који ће наредне године славити стогодишњицу“, поручио је Сачењук.

Академски ансамбл пјесама и игара руске армије „Александров“ наступиће вечерас у Бањалуци са 128 чланова.

Ово је први пут да Ансамбл наступа у региону након несреће у којој су погинула 64 члана хора „Александров“ приликом пада авиона у Црно море 25. децембра прошле године.

Ансамбал „Александров“ претходне двије вечери је наступио у Београду и Новом Саду, а након наступа у Бањалуци овај ансамбл, који се сматра симболом и поносом руске културе са традицијом дугом чак 87 година, представиће се сутра и публици у Загребу.

Ансамбл броји више од 200 људи, укључујући 150 професионалних умјетника – солисте, мушки хор, оркестар, плесачке групе и остале.

Њихов репертоар обухвата више од 2.000 пјесама које су народне, родољубиве и војничке, те игре, а изводе и духовну музику, класике руских и свјетских композитора.

Архива