Додик: Дошло је вријеме да Српска покаже шта хоће

07.11.2017 Актуелно

 

Додик је током расправе у Народној скупштини Српске, одговарајући на наводе посланика НДП-а Драгана Чавића да би реализација одлуке о референдуму о раду Суда и тужилаштва БиХ довела Српску у изолацију, рекао да је вријеме изолације прошло.

Он је рекао да се контекст међународних околности промијенио и да је дошло вријеме да Република Српска покаже шта хоће, а шта не.

„Међународни фактор није оно што је био и можемо да кажемо да нећемо да радимо по принципу наметања. Не желимо дефанзиву. На нашој страни јесте међународно право, иако међународна политика није“, нагласио је Додик.

Он је рекао да референдум о Суду и Тужилаштву БиХ није у супротности са Дејтонским споразумом, чији је потписник и Република Српска, додајући да према Анексу 10 високи представник за БиХ одговара странама потписницама за свој рад.

Додик је истакао да би јединство, које се у Српској може остварити на одређенм питањима, дефинитивно поставило Републику на други начин.

Он је додао да је Република Српска стабилна и да је, за разлику од времена када је Чавић био предсједник Републике, домаћи бруто производ са тадашњх четири повећан на девет милијарди КМ, да је покривеност увоза извозом премашила 70 одсто, да се одржала политика несмањивања плата и пензија.

Додик је прочитао више од 200 закона усвојених на нивоу БиХ од 2002. до 2005. године којима је пренесен велики број надлежности Српске, а чему се уопште није супротставила тадашња власт.

Архива