Цвијановић: Укупно повећање пензија од 17 одсто

22.11.2017 Актуелно

 

Она је на данашњим консултацијама са министрима и представницима Удружења пензионера Републике Српске, у вези са израдом буџета Републике Српске за 2018. годину и Програмом економских реформи Српске за период од наредне до 2020. године, разговарала о јачању материјалног положаја и статуса пензионерске популације у Српској, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овом приликом је истакнуто да је Влада Српске у претходном периоду предузела низ активности на унапређењу материјалног статуса пензионера, те да је редовност исплате пензија у кратком року обезбијеђена преласком на трезорски систем исплате.

„Ради побољшања материјалног статуса пензионера, Министарство финансија сугерисаће локалним заједницама да при изради својих буџета за 2018. годину узму у обзир потребе пензионерске популације“, наводи се у саопштењу.

Из Удружења пензионера су навели да су у досадашњем периоду имали подршку и разумијевање Владе Српске, али су нагласили да имају и додатна очекивања и захтјеве у погледу унапређења статуса пензионерске популације.

Посебно су указали на потребу јачања финансијске дисциплине на сузбијању сиве економије, чиме би се стекли реални услови за повећање њихових примања.

На састанку је истакнуто да у наредном периоду предстоје даље активности с циљем побољшања положаја пензионера које ће бити реализоване у партнерству институција Републике Српске и уз подршку пензионерске заједнице.

Заједнички је оцијењено да су састанци и консултације овакве природе изузетно корисни и у интересу обје стране, те да требају постати пракса.

На састанку су учествовали министар финансија Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и директор Фонда ПИО Младен Милић.

Архива