Цвијановић: СНСД је и даље за европски пут БиХ

07.11.2017 Актуелно

 

„Нисмо за европске интеграције у којима нема механизма координације“, поручила је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине о приједлогу одлуке о стављању ван снаге одлуке о спровођењу референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Она је оптужила опозицију да као валст на нивоу БиХ не чини ништа да би се спроводио механизам координације у пракси, због чега БиХ и не функционише.

„Разлика између нас и вас је што ми на том путу желимо нешто да урадимо, а ви ништа, осим да климате главом и прихватате оно што вам се сервира“, истакла је Цвијановићева.

Она је поновила да не види ништа спорно у декларацији СНСД-а, осим појма „евроатлантске“.

Цвијановићева је истакла да се опозиција повукла из приче о НАТО, иако су јавно промовисали да Српска не смије имати другачији став од Србије.

„Бјежали сте од теме – Дан Републике, само што сте формално били ту јер сте рачунали да би то било превише да не учествујете, али након тога када сте учествовали формално ишли сте да то деградирате до те мјере да вам ни ваши бирачи нису могли то опростити“, истакла је Цвијановићева и додала да је то политички неопростиво.

Према њеним ријечима, опозиција је побјегла и од теме Суд и Тужилаштво БиХ јер нису смјели да причају о томе.

„Лако вам је причати у јавности како вам је жао што је таква пракса, волите да кажете како је то једна накарадна пракса која се спроводи, ви сте исто знали да причате о ретроактивној примјени права“, навела је Цвијановићева.

Она је поручила опозицији да има преузете обавезе, као што имају обавезу да присуствују сједници Народне скупштине.

„Пиштаљке су вам пропале као пројекат и добили сте задатак да сједите овдје и да се случајно не деси да се не стави овако нешто ван снаге“, рекла је Цвијановићева.

Она је оптужила опозицију да су „политичке кукавице“ које не смију да заузму став ни о једном питању, те да је катастрофално понашање оних који су на нивоу БиХ.

Цвијановићева је нагласила да је опозиција која говори о стању у Републици Српској својим одлукама на нивоу БиХ зауставила аранжман са ММФ-ом који је повољнији са аспекта рокова и камате, те да нису тешки ни услови.

„Знате да је каматна стопа један, да је задњу рату требало да исплатимо након 13,5 година, да смо се преко тог аранжмана квалификовали за неке друге ствари, али вама је мало деструкције да засутавите аранжман са ММФ-ом уз објашњење како не подносите да се задужујемо, а при томе сте зауставили неке друге ствари“, рекла је Цвијановићева.

Она је упитала зашто су зауставили програме Свјетске банке који се односе на унапређење банкарског сектора, као и средства за Републику Српску из којих је требало да буду рефундирани послодавци за плаћене порезе и доприносе за сваког новозапосленог радника.

„Нећете да ратификујете то не зато што немате већину, имали сте је и могли сте раније да радите, већ управо због тога да се не би десило запошљавање, да се не би правили добри аранжмани“, истакла је Цвијановићева и додала да је ријеч о 80 милиона евра по основу три програма из Свјетске банке.

Она је додала да су заустављена и средства из ЕБРД-а, те да је по том основу до сада могло да буде повучено 80 милиона КМ.

„Све што се могло зауставити Републици и њеним институцијама – зауставили сте. Онда вас нервира што статистика није пратила вашу деструкцију него је пратила наше настојање да нешто урадимо“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је забиљежен већи раст БДП у Српској у односу на остатак регије, да плате у Српској нису мање, да се плаћају доспјеле обавезе и да нема забрињавајуће социјалне теме.

„То значи да смо, упркос свима који су нас газили – а највише ви, више него странци – успјели смо да забиљежимо резултате и тачно је што је предсједник /Милорад Додик/ рекао да први пут у Српској имамо више од 260.000 запослених“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да представници опозиције који су дио власти на нивоу БиХ имају низ промашаја, попут изгласавања Реформске агенде у којој се каже да треба приватизовати Електропривреду и донијети нови закон о раду, а онда обмањују синдикат да Влада Српске жели да промијени закон.

Цвијановићева је рекла да су представници опозиције наклоњени члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу, чије жеље испуњавају да би задржали своје фотеље.

Она је истакла да су 2014. године правили свакакве споразуме и причали о формирању министарства просвјете и пољопривреде на нивоу БиХ.

Архива